Hlavní obsah

V Brücknerově první nominaci chybí kanonýr Janko i Vastic

VÍDEŇ

Svou první nominaci ve funkci trenéra rakouské fotbalové reprezentace v úterý oznámil český kouč Karel Brückner. Mezi devatenáct vybraných hráčů, kteří se příští týden utkají v přátelském utkání s Itálií, se vešli i dva fotbalisté, kteří se nezúčastnili nedávného mistrovství Evropy. Překvapením je absence nejlepšího střelce nového ročníku rakouské ligy Marka Janka, chybí i veterán Ivica Vastic.

Článek

"Nominace není jen mé dílo, ale podíleli jsme se na ní společně," řekl Brückner na úterní tiskové konferenci ve vídeňském hotelu Hilton s tím, že mu pomáhali jeho asistenti Ján Kocian a Andreas Herzog. "Nemáme čas na nějakou revoluci. Proti Itálii a Francii si nemůžeme dovolit něco zkoušet. To si myslí i moji kolegové," dodal bývalý trenér české reprezentace.

Rakouští novináři se nejvíce pozastavovali nad absencí pětadvacetiletého Janka, který v pěti zápasech nové sezóny nastřílel za Salcburk sedm gólů. Brückner však místo něj dal příležitost útočníkovi portugalské Bragy Rolandu Linzovi, který byl na mistrovství Evropy největším rakouským zklamáním.

"Takového hráče potřebujeme. Linz je pro mě střelec, který je velmi nebezpečný v šestnáctce," vysvětlil Brückner. "Nedovolím, aby se o kádru diskutovalo," reagoval na dotaz novinářů, zda by nebyl Janko lepší volbou.

Poprvé oblékne národní dres Maierhofer

Osmašedesátiletý Brückner musel od svého jmenování v minulém měsíci, kdy nahradil Josefa Hickersbergera, shlédnout velké množství DVD s videozáznamy rakouských hráčů. Na základě nich si udělal o kádru obrázek a sestavil nominaci, do níž se vůbec poprvé dostal útočník Rapidu Vídeň Stefan Maierhofer, který v posledních zápasech ukazuje velmi dobrou formu.

"Viděl jsem ho ve dvou zápasech a myslím si, že nám má co nabídnout," vysvětlil svou volbu Brückner, který se rozhodl povolat i obránce Hoffenheimu Andrease Ibertsbergera, který se do reprezentace vrací téměř po roce.

Do Brücknerova výběru se naopak nedostal osmatřicetiletý útočník Vastic, který byl jediným střelcem Rakouska na Euru. Dlouholetá opora rakouského národního týmu však údajně nemá dveře do reprezentace uzavřené. "Nikoho jsme nezatratili. V širším kádru je 50 až 60 hráčů," uvedl Brückner.

Kvůli zranění nemůže v zápase s Itálií, který se hraje ve středu 20. srpna, počítat s brankářem Jürgenem Machem a levým záložníkem Ümitem Korkmazem.

Reklama

Související témata: