Hlavní obsah

Capello: Čas experimentování už skončil

LONDÝN

Středeční přípravné utkání s českou reprezentací je pro anglické fotbalisty poslední šancí přesvědčit trenéra Fabia Capella o svých kvalitách. Kvalifikace na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice začíná již za tři týdny a čas na experimentování už podle italského kouče vypršel.

Článek

"Nechci už opakovat, jak moc je tento zápas důležitý. V této chvíli hodně záleží na formě a já musím formu hráčů důkladně prověřit. Čas experimentování už skončil, už chci mít jasno," prohlásil Capello, který převzal anglickou reprezentaci loni v prosinci a zatím s ní absolvoval jen čtyři přátelské zápasy. Na červnový evropský šampionát tým pod vedením jeho předchůdce Steva McClarena nepostoupil.

V přípravě Angličané porazili Švýcarsko, USA a Trinidad a Tobago, prohráli s Francií. První soutěžní zápas v Capellově éře je čeká v kvalifikaci MS, kterou rozehrají v září s Andorrou a Chorvatskem, jež je připravilo o účast na Euru.

Capello chce v kvalifikaci vyhrávat

"Ve všech zápasech, které jsme odehráli, vidím kroky k návratu ke stavu spokojenosti. Mým cílem je vyhrávat kvalifikační zápasy a soustředím se pouze na to," uvedl dvaašedesátiletý trenér.

Capello má na kontě množství úspěchů na klubové úrovni a klíčové podle něj bude, aby si hráči přenesli do reprezentace vítězného ducha z klubů, což je chce naučit. "Musím do národního týmu zanést klubový styl a mentalitu. Myslím si, že když reprezentujete národ, musíte hrát ve stejném duchu a s odhodláním, jako když hrajete za klub," řekl kouč, jenž získal ligové tituly se všemi týmy, které vedl, ať už šlo o Real Madrid, AC Milán, Juventus Turín či AS Řím.

Na pondělním tréninku Capello nemohl vyzkoušet stopera Jonathana Woodgatea, který má menší zdravotní problémy. Do středečního zápasu by však měl být připraven.

Mnohem větší starosti si Capello dělá se složením útoku. V kádru Anglie totiž dosud nevykrystalizoval žádný kanonýr a o sedm branek vstřelených pod Italovým vedením se postaralo šest hráčů. Dvakrát se prosadil jen Jermain Defoe. "Je to ve stylu hry, že chodíme do vápna ve více hráčích. Ale problém střelce řeší všude. Italové, Němci, Portugalci, Francouzi, snad jen Španělé mají kanonýra ve Fernandu Torresovi. Je to velký problém, ale vychází to z toho, že týmy dnes brání velmi dobře," míní Capello.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín