Hlavní obsah

Přípravy na fotbalové MS 2010 prý pokračují podle plánu

Přípravy stadiónů na fotbalové mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice pokračují podle stanoveného časového plánu. Generální sekretář mezinárodní federace FIFA Jerome Valcke to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci v Pekingu. Odmítl zároveň spekulace o možném přesunutí turnaje do jiné země.

Článek

"Pokud říkáme, že světový šampionát bude v Jihoafrické republice, je to proto, že světový šampionát bude v Jihoafrické republice," prohlásil Valcke. "FIFA od roku 2004 spolupracuje s Jihoafrickou republikou, aby si byla jistá, že se tam šampionát skutečně uskuteční," dodal.

Prezident FIFA Sepp Blatter přitom nedávno hovořil o záložním "plánu B", pokud by JAR nebyla z jakýchkoli důvodů schopna šampionát uspořádat. "Je pravda, že jsme mluvili o plánu B, který ale znamená, že bychom šampionát přesunuli, pokud by se vyskytl problém mimo naši nebo jihoafrickou kontrolu. Například při přírodní katastrofě," řekl Valcke. "Takže nejde o to, že bychom organizátorům nevěřili, ale jako každá dobrá společnost má i FIFA alternativní nouzové řešení," dodal.

První test jihoafrických stadionů se uskuteční v červnu příštího roku při Poháru FIFA, na němž se rok před začátkem mistrovství světa utká osm mužstev. Podle člena organizačního výboru Dannyho Jordaana by měly být stavby hotovy včas. "Stadiony pro Pohár FIFA musejí být hotové do konce letošního roku, pro ostatní stadiony je stanovena uzávěrka na říjen 2009, ale 80 procent z nich bude hotovo už v červenci 2009," uvedl Jordaan.

Mistrovství světa začne 11. června 2010 a zúčastní se ho 32 reprezentačních týmů.

Reklama