Hlavní obsah

Brückner si v premiéře získal Rakušany

PRAHA

Bývalý trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner si hned při své premiéře na rakouské lavičce vysloužil slova uznání. Jeho noví svěřenci dokázali ve středečním přípravném utkání ve francouzském Nice remizovat s úřadujícími mistry světa Italy 2:2 a úspěšně se naladili na ostrý start kvalifikace o postup na světový šampionát v JAR. Bělovlasý stratég ale zůstával tradičně opatrný.

Článek

Brückner si svůj netradičný styl přenesl od českého týmu i k Rakušanům. Překvapil třeba už tím, že zařadil do základní sestavy Marka Janka, jenž přitom v původní nominaci na duel s Itálií vůbec nefiguroval. "Za poslední týden jsem se naučil jednu věc - mohu být nominovaný i později. Co mě ale ještě mnohem víc a víc překvapilo, bylo to, že jsem hrál," přiznal nejlepší střelec rakouské ligy.

Olomoucký kouč se na tiskové konferenci po zápase jako obvykle vyhýbal velkým slovům, ale bylo na něm vidět, jak ho výkon týmu potěšil. "Jsem spokojený. Myslím, že je to pro nás velmi dobrý výsledek," pochvaloval si Brückner, přestože Rakušané přišli vinou vlastního gólu o dvoubrankové vedení. "To se ve fotbale stává. Spíš nám uškodil ten gól těsně před pauzou, do té doby jsme byli v první půli velmi aktivní," pokračoval.

Zkušený trenér se ale spíš snažil hledat nedostatky. "Vím, že musíme pracovat ještě více. Dělali jsme mnoho chyb při kombinaci. Nyní máme deset dní do prvních dvou zápasů kvalifikace a já se těším na další práci," uvedl Brückner, jemuž se dostalo uznání i z nejvyšších míst rakouského fotbalu.

V Rakousku vládne spokojenost

"Dobrá premiéra, s bodem proti světovým šampionům můžeme být naprosto spokojeni," řekl prezident rakouského svazu Friedrich Stickler. Středeční večer potěšil i obránce Emanuela Pogatetze. "S remízou 2:2 můžeme být spokojeni. Odehráli jsme první zápas pod rukopisem nového trenéra a myslím, že výsledek je rozhodně cenný," pochvaloval si zadák anglického Middlesbrough. "Naplánoval jsem si, že v této sezóně vstřelím několik gólů. Jsem rád, že to to začalo tak brzy," dodal autor první branky.

Italové rozhodně neměli tolik důvodů ke spokojenosti; s týmem, který z posledních 19 duelů jen dvakrát vyhrál, mysleli na víc než remízu. A staronový kouč Marcello Lippi to také dával najevo. "Bylo skvělé se vrátit na lavičku, ale už nebylo tak skvělé prohrávat 0:2. Byli jsme nepozorní. Zapnuli jsme dost pozdě," mínil Lippi. Nepovedený večer navíc podtrhlo Gattusovo zranění ramena.

Ostatním novým trenérům premiéry vesměs vyšly. Nástupce Luise Aragonése na lavičce mistrů Evropy ze Španělska Vicente del Bosque věnoval vysokou výhru 3:0 v Dánsku obětem leteckého neštěstí v Madridu. "Mám smíšené pocity, pro všechny z nás to byl velice bolestný den. Všem blízkým obětí bych chtěl vyjádřit svoji soustrast, dnešní vítězství je pro ně," řekl pohnutě zkušený trenér, který má ke španělské metropoli blízký vztah, neboť působil v Realu Madrid.

Švýcarský kouč Hitzfeld: Musíme hodně zlepšit

Bývalý kouč Bayernu Mnichov Ottmar Hitzfeld sice v prvním utkání se švýcarskou reprezentací uspěl, ale kromě výhry 4:1 nad Kyprem ho příliš věcí nepotěšilo. "Velmi dobrý výsledek, ale ne moc dobrý zápas. Musíme se hodně zlepšit. Měli jsme problémy se vstupem do zápasu a navíc jsme se strašně lehce zbavovali míče," kritizoval Hitzfeld.

Spokojeností naopak zářil Scolariho nástupce na portugalské lavičce Carlos Queiroz a vůbec mu nevadilo, že jeho svěřenci porazili jen slabé Faerské ostrovy. "Jsem moc šťastný a nadšený naším výkonem. Vytvořili jsme si mnoho šancí," pochvaloval si Queiroz po vítězství 5:0.

Nizozemcům se sice nepodařilo vrátit ruskému týmu porážku ze čtvrtfinále Eura, ale novému kouči Bertu van Marwijkovi udělal středeční výkon v Moskvě, který znamenal remízu 1:1, velkou radost. Návrat do reprezentace vyšel záložníkovi Marku van Bommelovi. "Kromě prvních patnácti minut v druhé půli jsme zápasu dominovali. To je příslibem do budoucna," pochvaloval si středopolař Bayernu, který v národním týmu chyběl od roku 2006.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články