Hlavní obsah

Čech je v nominaci na nejlepšího hráče UEFA

NYON

Český fotbalový brankář Petr Čech je mezi dvaceti nominovanými na cenu pro nejlepšího klubového hráče v Evropě. Oficiální vyhlášení si UEFA schovala na 28. srpna, kdy budou v Monaku vylosovány základní skupiny Ligy mistrů. Čech byl vedením UEFA zároveň vybrán mezi pětici kandidátů na titul nejlepšího brankáře uplynulé sezóny, což je ocenění, které získal v letech 2005 a 2007.

Článek

Nominace na evropského fotbalistu roku probíhá ve čtyřech kategoriích, v nichž je nominováno po pěti hráčích. Z nich vzejde jak nejlepší brankář, obránce, záložník i útočník uplynulé sezóny, tak i absolutní vítěz. Z dvacítky nominovaných bude vybírat šestnáct trenérů, kteří se svými týmy postoupili do osmifinále uplynulého ročníku Ligy mistrů. Nebude mezi nimi tedy žádný český kouč.

Nominace vypadá téměř jako anketa o nejlepšího fotbalistu anglické ligy. Z dvaceti nominovaných jich je hned 17 z anglických klubů. Mezi brankáři jsou vedle Čecha nominováni i Manuel Almunia z Arsenalu, José Reina z Liverpoolu i jeho přemožitel ve finále Ligy mistrů Edwin van der Sar z Manchesteru United. Jediným brankářem z kontinentálních klubů je Manuel Neuer ze Schalke.

Mezi nominovanými naopak scházejí oba poslední vítězové, Brazilci Kaká a Ronaldinho. Jediným z nominovaných, který už ocenění jednou dostal, je Steven Gerrard z Liverpoolu. Ten se radoval po sezóně 2004/05.

Nominace:
Brankáři: Almunia (Arsenal), Čech (Chelsea), Neuer (Schalke), Reina (Liverpool), Van der Sar (Manchester United),
obránci: Carragher (Liverpool), Ferdinand, Vidič (oba Manchester United), Puyol (Barcelona), Terry (Chelsea),
záložníci: Essien, Lampard (Chelsea), Fabregas (Arsenal), Gerrard (Liverpool), Scholes (Manchester),
útočníci: Drogba (Chelsea), Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo, Rooney (Manchester United), Torres (Liverpool).

Reklama

Související témata: