Hlavní obsah

Korupci v 1. FC Synot prozkoumá kvůli dovoláním Nejvyšší soud

BRNO

Nejvyšší soud (NS) prozkoumá korupční kauzu kolem někdejšího uherskohradišťského fotbalového klubu 1. FC Synot. Důvodem je to, že devět z deseti odsouzených podalo dovolání proti verdiktu krajského soudu. ČTK to v pondělí potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Podle pravomocných verdiktů se odsouzení dopustili podplácení a přijímání úplatků, dostali za to podmínky, peněžité tresty a zákazy činnosti.

Článek

Dovolání podali například někdejší majitel uherskohradišťského klubu Ivo Valenta, sportovní ředitel Jaroslav Hastík, sudí Václav Zejda, Bohuslav Krátký a Jaromír Hlaváč. Nejvyšší trest, deset měsíců podmíněně, dostal Zejda. Nejvíce peněz, 350 000 korun, musel zaplatit Valenta. NS projedná všechna dovolání pohromadě a nelze předjímat, kdy o nich rozhodne, řekl ČTK Knötig.

Případ je mediálně známý. Korupci se podařilo prokázat především díky odposlechům. Zazněly v nich výrazy jako "ryby", "kapříci", "poprašek" či "dotace na výhru", které podle soudů kamuflovaly korupci. Právě věrohodnost a vypovídací hodnotu telefonních záznamů obžalovaní před soudy všech stupňů zpochybňovali.

Sudí Hruška podal ústavní stížnost na odposlechy

Stanislav Hruška, jeden z odsouzených rozhodčích, již podal i ústavní stížnost. Namítal v ní, že odposlechy byly použity protiústavním způsobem. Senát Ústavního soudu se zpravodajem Pavlem Rychetským ale stížnost odmítl jako předčasnou. Nejprve prý musí případ projednat Nejvyšší soud, zjistila ČTK z databáze rozhodnutí Ústavního soudu.

Kroměřížský okresní soud soud se případem údajného ovlivnění několika utkání první fotbalové ligy ze sezony 2003/04 zabýval od dubna 2005. První rozsudek vynesl v lednu 2006. Tehdy soudce Karel Rašín uložil deseti obžalovaným peněžité tresty od 50 000 do 300 000 korun, doplněné většinou zákazy činnosti ve fotbale. Krajský soud, k němuž se odvolali všichni obžalovaní i státní zástupce, ale případ vrátil do Kroměříže.

Okresní soud kauzu znovu projednával od června 2006. Většinu důkazů musel provést znovu. V Kroměříži tak opětovně vypovídali svědkové, znovu zazněly i odposlechy. Poté padlo nové rozhodnutí, které letos v březnu potvrdila zlínská pobočka brněnského krajského soudu.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň