Hlavní obsah

Šírl s Petrohradem překvapivě získal Superpohár

MONAKO

Superpohár ovládli fotbalisté Zenitu Petrohrad, kteří v pátek v Monaku porazili Manchester United. Ruský vítěz Poháru UEFA z loňské sezóny porazil šampióna posledního ročníku Ligy mistrů 2:1. O branky se postarali Pogrebňjak a Danny, za United snížil Vidič. Pátým Čechem, který získal Superpohár, se stal Radek Šírl. Český reprezentant odehrál celý zápas.

Článek

Do první vážnější příležitosti se v sedmé minutě dostali aktivně hrající fotbalisté Zenitu, kteří jsou po šestnácti odehraných kolech ruské ligy na šesté příčce. Pogrebňjak však po zpětné přihrávce Dannyho pálil z 12 metrů vysoko nad. Danny si celou akci zopakoval o deset minut později, ale jeho přihrávku před Van der Sarem srazil na roh obránce Ferdinand.

Ve 20. minutě napřáhl ze 30 metrů Timoščuk, ale jeho táhlá střela se nevešla mezi tři tyče Van der Sarovy branky. O chvíli později si míč k přímému kopu postavil petrohradský Dominguez a jen decimetry chyběly k tomu, aby jeho technický pokus skončil v šibenici. Po půlhodině hry o sobě dali vědět také fotbalisté Manchesteru, ale pokus Andersona z 26 metrů postrádal přesnost.

Před poločasem se trefil Pogrebňjak

Po pětatřiceti minutách se do obrovské příležitosti dostal po akci Téveze Rooney, ale jeho pokus zablokovala obrana Zenitu. O minutu později hořelo opět na druhé straně. Po centru Domingueze z přímého kopu se do zakončení z bezprostřední blízkosti dostal Križanac, ale Van der Sar stál na správném místě.

Dalšímu nebezpečí museli Rudí ďáblové čelit ve 42. minutě, když se ve vápně soupeře prosmýkl Pogrebňjak a přesným centrem našel hlavu Danyho, ten však nedokázal  zamířit. Zaslouženého vedení se Zenit dočkal ve 44. minutě. Rohový kop prodloužil Denisov a nabíhající Pogrebňjak uklidil míč hlavou do sítě. Svou trefou poslal ruský tým i bez Andreje Aršavina v základní sestavě do vedení. Ruský reprezentant do zápasu přesto zasáhl, trenér Dick Advocaat ho poslal do druhé půle.

Timoščuk zvýšil

Deset minut po přestávce napřáhl z velké dálky Timoščuk a svou pumelicí vyprášil rukavice Van der Sara, který jeho prudkou ránu s problémy vyrazil. Na dvoubrankový rozdíl zvýšil v 59. minutě při své premiéře v dresu Petrohradu Portugalec Danny. Nejdražší hráč historie ruské ligy obešel Ferdinanda a střelou do protipohybu překonal gólmana United.

V 64. minutě nadvakrát zasáhl brankář Zenitu Malafejev. Nejprve zlikvidoval střelu O´Sheae a následně také dorážku Park Ji- Sunga. Svěřenci Sira Alexe Fergusona utkání zdramatizovali v 73. minutě. Tévez našel před brankou nehlídaného Vidiče, který skrz hradbu těl dopravil míč do sítě.

Scholes zápas nedohrál

Rozhodující branku mohl v 87. minutě vstřelit Danny, ale jeho rána z otočky nemířila na branku Manchesteru. Dvě minuty před koncem dostal míč do sítě Zenitu anglický reprezentant Paul Scholes, ale protože branky dosáhl rukou nemohla být uznána. Následně viděl žlutou kartu a protože jednu dostal už v prvním poločase, byl vyloučen. Poslední minuty atraktivního duelu už si Zenit, který je prvním ruským vítězem Superpoháru, dokázal pohlídat a po zásluze oslavil zisk trofeje.

Manchester United - Zenit Petrohrad 1:2 (0:1)
Branky: 72. Vidič - 44. Pogrebňak, 59. Danny. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). ČK: 89. Scholes (Manchester). Diváci: 18 500.
Manchester United: Van der Sar - Neville (76. Brown), Ferdinand, Vidič, Evra - Fletcher (60. Pak Či-Song), Anderson (60. O'Shea), Scholes, Nani - Rooney, Tévez.
Petrohrad: Malafejev - Aňukov, Križanac (71. Radimov), Puygrenier (62. Širokov), Šírl - Denisov, Timoščuk, Zyrjanov - Danny - Dominguez (46. Aršavin), Pogrebňak.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice