Hlavní obsah

Rakousko těží i z Hickersbergrovy práce, říká Brücknerův pomocník

MARIJAMPOLE

Český kouč Karel Brückner sklízí od sobotního vítězství rakouských fotbalistů nad Francií chválu ze všech stran, podle jeho spolupracovníka Rogera Sprye však má na úspěšném vstupu týmu do kvalifikace mistrovství světa velkou zásluhu i předchozí trenér Josef Hickersberger. Toho bývalý kouč české reprezentace po mistrovství Evropy nahradil.

Článek

"Hickersberger měl za dva a půl roku ve funkci velký vliv na hráče a vše kolem rakouského fotbalu. Nový trenér to ovlivňoval deset dní, takže pokud jste matematik, procenta si spočítáte. Za deset dní se nedá změnit celá filozofie ani mentalita hráčů," řekl kondiční trenér rakouského celku Spry agentuře APA před středečním kvalifikačním duelem v Litvě.

"Člověk může pomalu obtiskávat svou osobnost, ale ten vliv z posledních dvou let se bude držet, než se více projeví Brücknerovy metody," uvedl sedmapadesátiletý Angličan, který působil v řadě slavných klubů včetně Arsenalu, FC Porto či Celtiku Glasgow.

Spry: Tým si mnohem víc věří

Hlavní rozdíl oproti Euru, kde Rakušané získali v domácím prostředí jen bod za remízu 1:1 s Polskem, vidí Spry v sebevědomí hráčů. "Mnohem víc si věří. Už před šampionátem jsem říkal, že ten tým je mnohem lepší, než si lidé v Rakousku i sami hráči myslí. Na turnaji se pak ukázalo, že je možné všechno a můžeme držet krok s nejlepšími týmy. Proti Francii se to potvrdilo," uvedl Spry, jenž posílil realizační tým rakouské reprezentace před necelými dvěma roky.

Jeho práci prý změna hlavního trenéra nijak neovlivnila. "Pořád připravuji pro hráče tréninkové plány. Proč měnit něco, co se v minulosti osvědčilo," řekl kondiční trenér, kterému vypršela smlouva s rakouským svazem 1. července.

V angažmá nyní pokračuje na základě ústní dohody a počítá, že nový kontrakt podepíše později. "Měl jsem po Euru nabídky od dvou klubů Premier League, ale nemám zájem. Má práce tady teprve začala. Prvním cílem bylo Euro, tím druhým je mistrovství světa," uvedl.

Kocian o Spryových metodách pochybuje

Jeho neobvyklé metody vycházející z jihoamerické školy prý byly novinkou pro Brücknera i jeho slovenského asistenta Jána Kociana. "Bylo to pro nás něco docela nového. Prohlédli jsme si to, vyměnili informace a řekli mu, co by eventuálně šlo dělat jinak," řekl Kocian agentuře APA.

Bývalý kouč slovenské reprezentace není prý zcela přesvědčen o tom, zda jsou pro rakouské hráče Spryovy metody tím nejlepším. "Těžko říct, jestli ta cvičení týmu svědčí. Ale hráči si zvykli s ním takto trénovat, takže momentálně tomu nestojí nic v cestě," uvedl Kocian.

Reklama