Hlavní obsah

Okresní svazy vyčítají vedení ČMFS špatné financování a aroganci

PRAHA

Okresní fotbalové svazy, které podepsaly žádost o předčasné svolání valné hromady, vyčítají vedení ČMFS nedostatky ve financování fotbalu na nižších úrovních, špatnou komunikaci a aroganci ve vztahu k regionům. Vyplývá to z ankety, kterou mezi okresními funkcionáři uspořádala ČTK. Ne všude jsou pro předčasné volby, ale žádost podpořilo 42 ze 76 okresních svazů a výkonný výbor jí ve středu vyhověl.

Článek

Podle vedení olomouckého svazu se měly volby uskutečnit již "včera". "Jezdím na valné hromady už řadu roků a to, co se děje ve fotbale teď, arogance a přehlížení nás na té nejnižší úrovni, nemá obdoby," řekl předseda olomoucké okresní organizace Stanislav Kaláb.

Dodal, že se snižují finanční prostředky na podporu mládeže. "Nemáme přesný obraz o tom, jak se hospodaří, a za celou dobu, co jsou současní funkcionáři u vesla, jsme se to nedozvěděli. Nezbývá nám než se bránit dostupnými prostředky, a to je urychlené svolání mimořádné valné hromady," doplnil Kaláb.

Stejný názor má Milan Možiš z přerovského fotbalového svazu. "Už dva roky se snažíme o zlepšení podmínek. Tečou tam velké peníze a my dostáváme oproti minulým letům strašně málo. Komunikace s námi je žalostná. Přitom od nás musejí brát podněty, základna je na okresech a krajích, kde vyrůstají fotbalisté, a ne opačně," řekl přerovský předseda.

Vadí jim klesající prestiž české kopané

V Libereckém kraji chtějí změny ve vedení všechny čtyři okresní svazy. Vadí jim klesající prestiž české kopané mezi veřejností, špatná komunikace vedení ČMFS s regiony, chybějící peníze na mládežnickou kopanou nebo ztracené konexe v orgánech FIFA a UEFA.

"Peníze z ČMFS k nám přicházejí se zpožděním. Ještě teď jsme nedostali všechno, co jsme měli slíbené na rok 2006. A nikdo nám ani neřekne důvody," uvedl předseda semilského okresního svazu Petr Herz. Předseda jabloneckého svazu Ladislav Čičmanec, jeden z iniciátorů návrhu, řekl, že vedení ČMFS regiony ignoruje.

Podle předsedy uherskohradišťského okresního fotbalového svazu Ladislava Vacenovského souhlasí s předčasnou volbou vedení ČMFS všechny čtyři okresní organizace ve Zlínském kraji. Současné vedení svazu podle něj totiž nejenže nesplnilo svůj slib a nezlepšilo image českého fotbalu, ale zanedbává i spolupráci s jednotlivými okresními organizacemi.

Ideálním kandidátem je Ivan Hašek

"Nejvíc mi vadí, že po zvolení, jak slibovali, neudělali s prostředím ve fotbale vůbec nic," řekl Vacenovský. Ideálním kandidátem na pozici předsedy ČMFS je podle něj Ivan Hašek, a to především díky znalosti fotbalového prostředí a vlivu, který má v organizaci UEFA. "Je to bývalý fotbalista, pohybuje se v těch kruzích, takže nám může jedině pomoct," dodal Vacenovský. "Je to člověk, který ví, co chce," uvedl olomoucký předseda Kaláb.

Podle předsedy okresního fotbalového svazu na Jihlavsku Karla Kříže není třeba uskutečňovat předčasné volby. Bylo by podle něj rozumnější počkat na řádnou valnou hromadu a připravit se na řádné volby a změnu stanov. "Fotbalové hnutí je rozpolcené, ale situace není tak kritická, aby vyžadovala okamžitou změnu," řekl ve středu Kříž.

Stejný názor má i předseda svazu na Žďársku František Mahel a jeho kolega na Třebíčsku Jaroslav Šula. "Nepřipojujeme se k iniciativě některých okresních fotbalových svazů. Důvodů je víc, bylo by to velmi rychlé a moc by to nevyřešilo," uvedl Mahel. "K iniciativě jsme se nepřipojili. Předčasné volby podle mě nejsou třeba," řekl předseda strakonického okresního svazu Václav Palivec.

Kladenský předseda svazu nic nevyčítá

Ani okresní fotbalový svaz v Blansku výzvu nepodpořil. "Současný stav nám vyhovuje, nevěříme názorům pana Kubíčka (rebelujícího člena výkonného výboru). Nadpoloviční většina členů rozhodla, že není potřeba změna. I když Ivan Hašek by jako kandidát vyhovoval," řekl sekretář z Blanska Jiří Sychra.

Předseda okresního fotbalového svazu v Kladně František Běhounek řekl, že současnému vedení svazu nic nevyčítá. K iniciativě požadující odstoupení vrcholných funkcionářů se Kladno nepřipojuje, zejména proto, že o ní prakticky nic neví. "K nám na okres nic nepřišlo," podotkl Běhounek. Svolání mimořádné valné hromady nedoporučoval už z toho důvodu, že jde o nákladnou záležitost. "Peníze nejsou v celém státě, tak nemohou přijít dolů, když nejsou ani nahoře," dodal na adresu nespokojených činovníků.

Haška však i v Kladně podporují. "Byli jsme pro něj už minule, kdy to ale nevyšlo," připomněl Běhounek minulé volby. I pro funkcionáře na Sokolovsku je Hašek vhodným kandidátem, ale neměl by prý dostat důvěru bez toho, aniž aby předem slíbil, že se něco změní. "Měl by si svolat předsedy okresů a jasně jim říct, jak si to představuje," řekl předseda okresního svazu v Sokolově Jiří Tišl.

Předseda okresního svazu v Klatovech Jan Červený si nemyslí, že by předčasné volby byly dobrým řešením. "Kdyby alespoň měl český a moravský svaz shodu na jednom kandidátovi, ale obávám se, že zase budou spory a nic se stejně nevyřeší," řekl Červený.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen