Hlavní obsah

Za přestupem Pavljučenka do Tottenhamu stojíme my, prozradil Zíka

PRAHA

Už to není tajemství! Za bombastickým přestupem jednoho z nejlepších současných fotbalových útočníků světa Romana Pavljučenka ze Spartaku Moskva do Tottenhamu Hotspur stojí česká agentura Sport Invest International (SII). Participace na jednom z pěti největších letních přestupů na fotbalovém starém kontinentu ji posunula mezi evropskou špičku.

Článek

„Byl to hodně složitý a náročný přestup vyžadující trpělivost. Pracovali jsme na něm od začátku července, kdy jsme zprostředkovali první schůzku představitelů obou klubů. Transfer byl sice uzavřen až 30. srpna, ale Tottenham celou dobu věřil, že ho dokážeme zrealizovat a tudíž počkal. Vznikl tak i prostor pro přestup Bulhara Dimitara Berbatova do Manchesteru United,“ prozradil exkluzivně pro Právo a Sport.cz místopředseda představenstva Sport Investu Viktor Kolář s tím, že na akci spolupracovala moskevská a londýnská pobočka agentury SII.

Ruský trh je zajímavý

Po lednovém přestupu Slováka Martina Škrtela z Petrohradu do Liverpoolu to byl další velký transfer z Ruska do Anglie. Z ukrajinského Šachtaru Doněck poslala agentura do Manchesteru City Brazilce Elana a do West Hamu Jana Laštůvku.

V rámci Ruska přestoupil Marek Čech z Vladivostoku do Lokomotivu Moskva. „Na ruském trhu jsme se dobře etablovali, ale zmiňované transfery jsou pouze začátkem. Máme totiž zájem získávat a zastupovat i ruské hráče. Spolupráce zejména se Spartakem, Lokomotivem a CSKA Moskva, nebo Petrohradem je perfektní,“ dodal Kolář.

Most mezi západní a východní Evropou

„Naším cílem bylo proniknout do Evropy, což se nám podařilo. Našli jsme si totiž správnou parketu, neboť se snažíme vytvářet most mezi ruským fotbalovým trhem a západní Evropou. V Rusku hraje spousta kvalitních zahraničních hráčů a hlavně - vyrůstají tam vynikající domácí fotbalisté. Teď vidí, že nemusí v Rusku skončit nadobro. Pavljučenko představuje významný průlom,“ dodal předseda představenstva SII Pavel Zíka.

V létě zrealizovala největší česká agentura mimo jiné přestupy Slováka Roberta Vitteka z Norimberku do Lille, Dána Michala Gravgaarda z FC Kodaň do FC Nantes, Rakušana Sebastiana Prödla ze Sturmu do Brém, Michal Kadlec odešel na hostování ze Sparty do Leverkusenu, Roman Bednář se stal definitivně hráčem West Bromwiche a Ondřej Kušnír ze Žižkova přestoupil na Letnou, což byl přestup za patnáct miliónů korun a tudíž největší letní transfer na české fotbalové scéně.Sport Invest International se stará také o rakouský supertalent Sebastiana Prödla, který hraje v Brémách a obléká dres Brücknerova rakouského reprezentačního výběru.

Čechova smlouva je mimořádná

Skutečným majstrštykem byla nová smlouva Petra Čecha v Chelsea, která mu vynáší přibližně 150 tisíc liber týdně (více než čtyři milióny korun) a dělá z něho jednoho z pěti nejlépe placených fotbalistů planety.

„Když jsme o podmínkách Čechovy nové smlouvy jednali s ředitelem Chelsea Petrem Kenyonem, řekl nám, že chceme pro Petra víc, než má Cristiano Ronaldo v Manchesteru United nebo Fernando Torres v Liverpoolu. Reagovali jsme, že chceme mimořádnou smlouvu pro mimořádného fotbalistu. Jednání byla věcná, korektní, dohodli jsme se. S Kenyonem se spolupracuje skvěle a pro nás je ctí, že on prezentuje SII jako velmi seriózního a vždy dobře připraveného partnera. Tohle dobré renomé, za nímž se skrývá tvrdá práce, ale i vstřícný přístup k hráčům a klubům, nám otevírá dveře dál,“ poznamenává Kolář.

Útok na Anglii a Beckham jako bonbónek

„Chceme získat nové hráče v Anglii a Skotsku, včetně těch nejlepších. Naším dalším krokem vzhůru bude zastupování některého ze špičkových borců Chelsea. Vypadá to sice jako utopie, ale my uděláme všechno pro to, aby se stala skutečností,“ prozradil další plány své společnosti  Pavel Zíka.

Jedním dechem přitom odmítá  tradiční nařčení, že agenti se snaží prodat do zahraničí mladé fotbalisty za každou cenu a je jim jedno, že pak nehrají a jejich růst se zastaví. „Nesmysl, tlačí na nás kluby, které potřebují peníze. Proto jsme třeba přivítali  přístup Brna, které nechtělo prodat Lukáše Marečka a Marka Střeštíka za každou cenu, i když slušné nabídky mělo,“ zdůraznil Zíka.

„Byli bychom sami proti sobě, kdybychom všechny mladé talentované fotbalisté expedovali okamžitě do ciziny. I pro nás je naopak lepší, když rostou doma. Vždyť v zahraničí máme přes šedesát fotbalistů, mimo jiné reprezentanty Sionka, Rozehnala, Pospěcha, Matějovského,“ doplňuje Viktor Kolář.

Bonbónkem by příští léto mohla být návštěva Davida Beckhama v Praze. „Petr Čech tu má brankářskou školu, Beckhamovo jméno nese fotbalová škola v Londýně. Není vyloučeno, že Čech pár dní pobude na té jeho a David přijede navštívit Petrovu,“ nastínil další smělý plán Zíka.

Hvězdy nejen fotbalové

Nejen fotbalem živ je Sport Invest. Další agent Robert Spálenka se stará o hokejisty a mezi nimi také o Martina Hanzala z Phoenixu, Petra Čajánka z Dynama Moskva nebo Jana Marka v Magnitogorsku. „Prostřednictvím chystané spolupráce s Donaldem Meehanem, jehož agentura zastupuje více než sto padesát hráčů NHL, bychom chtěli vstoupit do této elitní společnosti,“ prozradil další zamýšlený krok Zíka.

David Trávníček má v péči hvězdy z dalších sportovních odvětví. Patří k nim olympijská vítězka, střelkyně Kateřina Emmons, krasobruslař Tomáš Verner, skikrosař Tomáš Kraus, veslař Ondřej Synek, deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, jachtařka Lenka Šmídová, skokan na lyžích Roman Koudelka. „Teď nás oslovili a o spolupráci zájem projevili slovenští trojnásobní olympijští vítězové bratři Pavol a Peter Hochschornerové,“ servíruje čerstvou informaci Zíka.

„Nabízíme také program Hospitality. Na fotbalové EURO jsme vypravili celkem tři letadla, naši klienti i další zájemci byli na US Open, Wimbledonu, F1 v Monaku, chystáme podzimní New York se zápasy NHL a NBA. Na klíč připravíme vše, od letenky přes hotel až po vstupenky a program,“ prozradil šéf agentury Sport Invest International Pavel Zíka, jak široké jsou aktivity jeho společnosti a co všechno skrývají.

Reklama

Související témata: