Hlavní obsah

Platini se na dálku pohádal s Wengerem o používání videa

Rozdílný názor na používání videa ve fotbale vyvolal slovní přestřelku mezi předsedou UEFA Michelem Platinim a trenérem londýnského Arsenalu Arsénem Wengerem. Oba slovutní Francouzi navíc záhy odběhli od tématu a přidali i řadu nesouvisejících útoků, které podle komentátorů jen dokládají, jak moc se nemají rádi.

Článek

Vše odstartoval výrok Wengera, který francouzským novinářům zopakoval, že by se chtěl dočkat zavedení videorozhodčího co nejdříve. A vzápětí obvinil vedení UEFA z laxnosti a zpátečnictví. "Zavedení videa je na nich," prohlásil Wenger.

UEFA ale žádné rázné změny nechystá. "Zápas by potom mohl mít třeba čtyři hodiny a stejně by to nic neřešilo. Zkuste si představit tenhle příklad - někdo dá po přímém kopu gól rukou. Jenže před tím ho zase fauloval obránce a kdo ví, jestli byl ten kop nařízen správně. Všichni se budou domáhat videa a než se to vyřeší, uběhne celá věčnost," vysvětlil Platini svou zdrženlivost s tím, že před zavedením videa musí být jasně vymezeno jeho použití.

Že se Wenger s Platinim nemají příliš v lásce, to je ve Francii veřejné tajemství. Platini teď obvinil Wengera, že video prosazuje jen kvůli komerčním zájmům svého týmu a ze stejného důvodu se brání i zavedení kvót na počet zahraničních hráčů. "Když mluvíme o fotbale, já mluvím o fotbale, on zase o obchodu," dodal Platini, který nakonec ke kritice Wengera utíkal i při otázkách na nesouvisející témata.

Tak, jako v případě otázky na výhru rumunského outsidera z Kluže na půdě AS Řím. Místo analýzy zápasu Ligy mistrů z minulého týdne se dočkali novináři zase jen kritiky Wengera. "Ten zápas, to je něco, co dělá fotbal tak krásným, ale taky to, co přesně Wenger nechce. Jemu se nehodí, aby trpaslíci poráželi obry, protože to není dobré pro byznys," řekl Platini.

Wenger vzápětí přispěchal s odpovědí. Magazínu L'Equipe řekl, že ho "agresivita Platiniho výroků překvapila", nakonec ale výroky prezidenta UEFA nepřímo potvrdil. "Jsem zastánce toho, aby kluby i celý sport vydělávaly a byly stabilní," prohlásil. Vzápětí označil vedení UEFA za "skupinu, která nepřeje budoucnosti fotbalu."

Reklama

Související témata: