Hlavní obsah

Němci evropský šampionát nechtějí

PRAHA

Německo nemá v plánu se ucházet o pořádání fotbalového EURO 2012, pokud by UEFA na zasedání evropské fotbalové generality ve čtvrtek a v pátek v Bordeaux odebrala Polsku a Ukrajině právo nadcházející šampionát pořádat. Německý svaz ústy svého generálního sekretáře popřel, že by měl v plánu uspořádat Euro namísto dvou postkomunistických zemí.

Článek

„O tom nemůže být řeč. Náš svaz respektuje pořádající země a plně je podporuje. Nikdo se na nás v tomto smyslu neobrátil ani z unie UEFA,“ nechal se slyšet generální sekretář německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach pro německou tiskovou agenturu DPA.

Zpoždění ve výstavbě stadiónů a problémy s infrastrukturou vyvolaly spolu s nedostatečnou kapacitou hotelů pochyby, zda jsou obě země schopny evropský šampionát uspořádat. Šéf UEFA Michel Platini proto stanovil ultimátum. To vyprší právě tento čtvrtek a pátek, kdy se ve francouzském Bordeaux rozhodne, zda obě země dostatečně postoupily ve svých přípravách na EURO 2012.

V médiích proběhly spekulace, že by se v případě neúspěchu Polska a Ukrajiny mohla zhostit pořádání turnaje vedle Německa ještě Itálie, Španělsko nebo Anglie. Některé hlasy dokonce mluvily o společném pořadatelství Německa a Polska.

Ukrajinu a Polsko zvolila UEFA jako pořadatele EURO 2012 v dubnu loňského roku. Odmítnuti přitom byli další adepti  - favorizovaná Itálie a Chorvaté s Maďary, kteří chtěli pořádat šampionát společně.

Reklama

Související témata: