Hlavní obsah

Analýza UEFA: Na Euru rozhodovaly rychlé protiútoky a držení míče

VÍDEŇ

Držení míče a rychlé protiútoky jsou největšími zbraněmi v současném evropském fotbale. Vyplývá to z analýzy červnového mistrovství Evropy, kterou vypracovala organizace UEFA. Na konferenci ve Vídni ji unie představila reprezentačním trenérům a technickým ředitelům z 53 evropských zemí.

Článek

Právě tento styl dovedl španělský celek k zisku titulu mistrů Evropy. "Všechno je to o držení míče a hře v tempu. Španělé a řada dalších týmů tak hráli," řekl technický ředitel UEFA Andy Roxburgh.

Analýza se rovněž zmiňuje o rostoucím významu rychlých protiútoků, Euro 2008 podle ní bylo turnajem brilantních protiútoků. Padlo z nich více než čtyřicet procent branek dosažených ze hry.

"Nešlo o klasické protiútoky, kdy se snažíte dostat míč co nejrychleji od jednoho vápna k druhému. Byly to kolektivní protiútoky, při nichž se hráči ve velké rychlosti pohybují kupředu, ještě než se tam dostane míč," popsal moderní pojetí Roxburgh.

Pouze jeden gól padl na Euru přímo z trestného kopu. Postaral se o něj Ital Daniele de Rossi v zápase s Francií, kterému navíc pomohla teč francouzského útočníka Henryho. Podle Roxburgha je to poměrně překvapivé. "Nemáme pro to žádné vysvětlení. V Lize mistrů je podíl gólů z trestných kopů o padesát procent vyšší," poznamenal.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články