Hlavní obsah

Futsalisté touží na mistrovství světa překvapit postupem

PRAHA

Už v neděli vyrazí čeští futsaloví reprezentanti na náročnou misi do Brazílie. V zemi jejich sportu zaslíbené ze sebe na MS chtějí sejmout nálepku outsiderů a minimálně zopakovat postup do čtvrtfinálové skupiny jako před čtyřmi lety na Tchaj-wanu.

Článek

I když už jenom zdolat nástrahy základní skupiny v konkurenci úřadujících mistrů světa a Evropy ze Španělska, Uruguaye, Íránu a Libye a obsadit jedno ze dvou postupových míst bude pro český tým hodně náročný úkol.

"Jsme outsideři, ale o to víc se budeme prát. Třeba nám bude vyhovovat, že můžeme jenom překvapit," řekl na čtvrteční tiskové konferenci v Praze reprezentační trenér Tomáš Neumann, který už ve středu oznámil nominaci.

V neděli Češi vyrazí letecky z Prahy přes Paříž až do Ria de Janeira, kde v pátek sehrají úvodní duel s Uruguayí, po Brazílii druhým nejlepším jihoamerickým týmem. "Na vstupu do turnaje bude hodně záležet. Jak se nám premiéra povede, od toho se bude odvíjet zbytek turnaje," uvažoval jeden z nejzkušenějších hráčů Martin Dlouhý, také pamětník posledního MS na Tchaj-wanu, kde se spoluhráči skončil ve čtvrtfinálové skupině.

Španělsko bude těžký protivník

Aby Neumannův tým minulé vystoupení alespoň zopakoval, musí pod sebe dostat nejméně tři konkurenční týmy. A Španělsko, suverén posledních velkých akcí, vypadá jako nepřemožitelný protivník. "Je fakt, že ostatní soupeře moc neznáme," upozornil Dlouhý. "Ale když budeme hrát na hranici našich možností a vycházet z dobré obrany, tak můžeme porazit každého. A třeba nás ostatní i trochu podcení," podotkla další z opor David Filinger.

Český tým v Rio de Janeiru po páteční premiéře s Uruguayí bude hrát ob den další zápasy s favorizovaným Španělskem a africkými šampiony z Libye. Posledním vystoupením ve skupině pro ně bude 9. října v metropoli Brasilii souboj s Íránem, pro změnu dlouhodobě nejlepším asijským mužstvem.

"V Libyi je teď obrovský futsalový boom. Mají chorvatského trenéra, který si vybral nejlepší hráče z velkého fotbalu, zavřel je na rok do haly a je na nich vidět obrovský pokrok. Írán je také futsalová velmoc," vyprávěl kouč Neumann. "Důležité bude, jak si povedeme v útočné fázi. S proměňováním šancí jsme v posledních přípravných zápasech měli problémy, ale ještě máme nějaký čas na to, abychom na tom zapracovali," dodal Neumann, jehož tým bude mít po příletu do Brazílie téměř pět dní na aklimatizaci.

Postup ze skupiny bude splněným snem

Pokud český výběr proklouzne ze skupiny, bude to znamenat splnění velkého snu. Ve čtvrtfinálové skupině by totiž mohli futsalisté narazit na Brazílii, pokud sami skončí druzí a "Kanárci" ovládnou skupinu A. Češi by pak na vlastní kůži poznali, jaké je hrát v bouřícím dvacetitisícovém kotli proti domácím hvězdám v čele s legendárním Falcaem. Pro Brazílii je světový šampionát velkou událostí, jihoamerická velmoc prý není zakoukaná jen do velkého fotbalu.

"Brazilci milují i futsal, je tam velká propagace už několik měsíců, diváci prý budou plnit haly nejen na zápasy svého týmu," uvedl šéf výpravy Otakar Mestek. "Co víc si přát než hrát proti Brazilcům u nich doma. Sám bych si to proti nim chtěl vyzkoušet přímo na hřišti, jestli je mezi nimi a námi opravdu takový rozdíl. Ale ani jich bych se nebál," dodal odvážně Filinger.

Všechny zápasy českého týmu bude vysílat ČT4. V místě konání šampionátu je pětihodinový časový posun, takže duely české reprezentace poběží v odpoledních časech - 17:30 SELČ s Uruguayí, 15:30 se Španělskem, 17:30 s Libyí a 15:30 s Íránem).

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen