Hlavní obsah

Pořadatel fotbalového Eura se nemění, Pohár UEFA má novou podobu

BORDEAUX

Polsko a Ukrajina si uchovaly právo uspořádat fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012. Rozhodl o tom v pátek výkonný výbor Evropské fotbalové unie na svém zasedání v Bordeaux, zároveň však pořadatelům uložil, aby zrychlili tempo příprav. Představitelé UEFA také odhlasovali rozšíření počtu účastníků mistrovství Evropy z 16 na 24 počínaje rokem 2016 a novou podobu Poháru UEFA, která tuto soutěž víc přiblíží lukrativnější Lize mistrů.

Článek

Obě východoevropské země získaly právo spolupořádat Euro loni v dubnu, kdy při hlasování ve výkonném výboru porazily Itálii 8:4. Počátek příprav však provázely problémy. Platini letos obě země dvakrát navštívil a pořadatele varoval, že mohou o šampionát přijít, pokud si nepospíší s výstavbou stadiónů a vylepšováním infrastruktury.

Rozhodnutí výkonného výboru bylo podle agentury Reuters jednomyslné, nicméně Platini na tiskové konferenci své varování zopakoval. "Pokud nebudou dokončeny stadiony v Kyjevě a Varšavě, tak mistrovství nebude. Také slibujeme letiště, které stále nemáme, a nové silnice. Obě vlády musejí pomoci," řekl Platini.

Výkonný výbor prý pořadatelům stanovil i další podmínky a také si vyhradil právo snížit počet hostitelských měst z osmi na šest, pokud budou problémy pokračovat.

Pohár UEFA se bude hrát od příští sezony pod novým názvem, s novým logem a v novém formátu. Soutěž, nazvaná Evropská liga, bude mít centrální prodej televizních a reklamních práv, tak jako je má Liga mistrů. To by mělo výrazně zvýšit příjmy jednotlivých účastníků.

Postoupí dva nejlepší z každé skupiny

Ve dvanácti čtyřčlenných skupinách budou hrát soupeři každý s každým dvakrát, doma a venku, nikoli jen jednou jako dosud. Dva nejlepší z každé skupiny postoupí do vyřazovací fáze, kde se k nim připojí osm klubů z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů.

Pohár UEFA se hraje od roku 1971, kdy byl přejmenován z původního Poháru veletržních měst. Je druhou nejsledovanější evropskou klubovou soutěží, ale ve srovnání s Ligou mistrů vypadá stále jako chudý příbuzný. Zatímco Manchester United jako poslední vítěz Champions League vydělal 43 miliónů eur, čtyřicet účastníků Poháru UEFA si rozdělilo dohromady 37 miliónů.

Vylepšení rozpočtu si od novinky slibují i české kluby. "Pro nás je to rozhodně posun k větší ziskovosti. My určitě na tom nejsme jako kluby z nejatraktivnějších fotbalových zemí a prodej našich televizních práv nebyl příliš atraktivní," řekl člen představenstva Slavie Tomáš Rosen.

České kluby v evropských pohárech jsou jen sporadicky

I Sparta nový model Poháru UEFA vítá, a to hned z několika důvodů. "Určitě to zvýší prestiž této pohárové soutěže a také ekonomický profit pro jednotlivé kluby. Na českém trhu by to mohlo usnadnit i jednání ohledně televizních práv, která jsou zde neobyčejně složitá," připomněl ředitel sparťanské komunikace Jakub Otava, že zápasy českých klubů v evropských pohárech jsou letos zatím na obrazovkách jen sporadicky.

Výkonný výbor UEFA dnes také definitivně potvrdil zvýšení počtu účastníků mistrovství Evropy. Počínaje rokem 2016 bude hrát závěrečný turnaj 24 místo dosavadních 16 klubů. Platini odmítl kritiku, že to bude znamenat snížení úrovně turnaje. "Mezi šestnáctým a čtyřiadvacátým týmem v Evropě není tak velký rozdíl. Kvalitu turnaje to určitě nepoznamená," řekl šéf UEFA.

Reklama