Hlavní obsah

Ukrajinci si oddychli, že jim Euro 2012 zůstává

MOSKA/KYJEV

Ukrajinci si oddychli, že se výkonný výbor UEFA v pátek rozhodl ponechat pořadatelství evropského fotbalového šampionátu v roce 2012 Polsku a Ukrajině. Mezi ohlasy z Kyjeva však zaznívá i znepokojení, zda se ukrajinské a polské pořadatelství zase nedostane na přetřes.

Článek

"Mnohé jsme včas nesplnili, ale naše argumenty stačily na to, aby se UEFA takto rozhodla. Znamená to, že můžeme pokračovat v našich přípravách, a doufáme, že nezklameme," řekl šéf ukrajinského fotbalového svazu Hryhorij Surkis, který neskrýval radost nad verdiktem z Bordeaux.

"Mistrovství zůstává Polsku a Ukrajině. Ale na jak dlouho?" napsala agentura Sport Ukrajiny na svém webu. Připomněla slova člena výkonného výboru UEFA Vjačeslava Koloskova, že se kontrola zpřísní a bude se brát zřetel i na to, aby politická krize v Kyjevě neovlivnila přípravy na šampionát.

Lze svolat zasedání a přijmout závažné rozhodnutí

Jinak se otázka může znovu dostat na pořad některého z příštích zasedání, v prosinci či v únoru. "Na rozhodnutí není nikdy pozdě. Jestli se ukáže, že se nic neděje, klidně lze svolat zasedání a přijmout závažné rozhodnutí," varoval Koloskov.

Nicméně ukrajinská agentura UNIAN s odvoláním na nejmenované zdroje z UEFA tvrdí, že rozhodnutí z Bordeaux je definitivní a už nejsou žádné pochyby, že by se mistrovství mohlo konat jinde, jakkoli inspektoři UEFA kritizovali tempo příprav infrastruktury.

Internetový portál NEWSru.ua připomíná, že na výstavbu sportovní infrastruktury by Ukrajina měla vynaložit téměř 700 miliónů eur (17 miliard korun). Nejdražší má být rekonstrukce Olympijského stadiónu v Kyjevě, aby se všech 73 000 diváků ocitlo pod střechou, stadiónu s 50 000 míst v Doněcku a výstavba nových stadiónů v Oděse a ve Lvově, která ani nezačala. Hotová je jen nová aréna v Dněpropetrovsku a probíhá nejskromnější rekonstrukce stadionu v Charkově. Ten má však spolu s Oděsou sloužit jen jako rezerva.

Ukrajina s Polskem porazili v hlasování Itálii

Obě východoevropské země získaly právo spolupořádat Euro loni v dubnu, kdy při hlasování ve výkonném výboru porazily Itálii 8:4. Počátek příprav však provázely problémy. Šéf UEFA Michel Platini letos obě země dvakrát navštívil a pořadatele varoval, že mohou o šampionát přijít, pokud si nepospíší s výstavbou stadiónů a vylepšováním infrastruktury.

Rozhodnutí výkonného výboru bylo podle agentury Reuters jednomyslné, nicméně Platini na tiskové konferenci své varování zopakoval. "Pokud nebudou dokončeny stadióny v Kyjevě a ve Varšavě, tak mistrovství nebude. Také slibujeme letiště, které stále nemáme, a nové silnice. Obě vlády musejí pomoci," řekl Platini.

Výkonný výbor prý pořadatelům stanovil i další podmínky a také si vyhradil právo snížit počet hostitelských měst z osmi na šest, pokud budou problémy pokračovat.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 13. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 12. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Sparta - Ostrava 0 : 0 13. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice