Hlavní obsah

Vedení polského svazu se podle premiéra do funkcí nevrátí

Polský premiér Donald Tusk si nepřeje, aby se vedení fotbalového svazu PZPN, které odvolal ministr sportu, vrátilo do funkcí. Polsko přitom dostalo od FIFA ultimátum, že do pondělí tak musí učinit, jinak riskuje kontumaci kvalifikačních zápasů o postup na mistrovství světa s Českou republikou a Slovenskem. UEFA mu navíc pohrozila odebráním závěrečného turnaje mistrovství Evropy 2012, které mají Poláci pořádat spolu s Ukrajinou.

Článek

"Budu podporovat ministra sportu Miroslawa Drzewieckého," citovala v pátek Tuska agentura Reuters. "Někdy je potřeba tvrdých opatření a tohle nás může přijít draho. Jsem přesvědčen, že ministr správce svazu neodvolá," dodal.

"Polský fotbal nemůže být vyléčen vrácením starého vedení. A k čemu vlastně potřebujeme kvalifikační zápasy, které bychom stejně prohráli, pokud bychom nezměnili celý polský fotbal," uvedl premiér.

Kompletní vedení PZPN bylo odvoláno v pondělí kvůli tomu, že v jeho řadách prý panoval chaos a nemohlo účinně pracovat. Do čela byl poté dosazen správce Robert Zawlocki, který v pátek na tiskové konferenci uvedl, že v žádném případě nehodlá odstoupit. "Můžu říct jen to, že nerezignuji. Funkcí mě pověřil arbitrážní tribunál polského olympijského výboru a jen ten mě může odvolat," uvedl Zawlocki.

Češi by mohli kontumačně vyhrát 3:0

Toho však neuznala FIFA ani UEFA. Odvolání funkcionářů označily obě organizace za nelegitimní a současně vyzvaly Polsko, aby je do 6. října vrátilo do funkcí. Podle pravidel FIFA je totiž nepřípustné vměšování vlády do řízení fotbalu.

Pokud nebudou podmínky splněny, hrozí Polákům kontumace kvalifikačních duelů s Českou republikou a Slovenskem, které jsou na programu 11. a 15. října. Oběma soupeřům by byla v takovém případě do tabulky započtena výhra 3:0.

Polské ministerstvo sportu večer vzkázalo, že jednání s odvolanými fotbalovými funkcionáři nebude pokračovat, dokud FIFA své ultimátum neodvolá.

Situace kolem vedení svazu by mohla skončit vyřazením reprezentace z kvalifikace o mistrovství v Jihoafrické republice a také ohrožuje polské spolupořadatelství evropského šampionátu v roce 2012.

Varovala i UEFA

Polskou vládu v pátek varovala i UEFA, podle níž si kabinet v půtkách o kontrolu nad národním fotbalovým svazem "zahrává s ohněm". Minulý týden totiž vedení evropského fotbalu naznačilo, že by Polsko mohlo o vrcholný turnaj přijít, pokud politici a svazoví funkcionáři nezačnou při přípravách ME řádně spolupracovat.

"Pro Polsko i Ukrajinu jsme dělali všechno, co jsme mohli. Ale naše trpělivost má své hranice a my jsme teď u nich velice blízko," uvedl mluvčí UEFA William Gaillard. "Pokud se vedení svazu do pondělí nevrátí do svých funkcí, okamžitě zahájíme jednání o budoucnosti Eura 2012. Už nebudeme čekat," zdůraznil Gaillard.

Dodal, že UEFA přidělila ME polskému svazu, nikoli vládě. "Pravidla jsou jasná. Pokud zůstane vedení svazu suspendované, nemůže šampionát pořádat," řekl Gaillard.

Reklama

Související témata:
Donald Tusk