Hlavní obsah

Čeští futsalisté porazili na úvod mistrovství světa Uruguay

Čeští futsalisté zvládli vstup do mistrovství světa v Brazílii a ve svém prvním utkání v pátek porazili Uruguay 4:1. Svěřenci Tomáše Neumanna zlomili soupeřův odpor až po změně stran, kdy zaznamenali tři branky. V druhém zápasu v pětičlenné skupině, z níž postoupí do čtvrtfinálové fáze dva nejlepší celky, se Češi v neděli od 15:30 SELČ utkají s obhájci titulu Španěly.

Článek

Češi, kteří startují na finálovém turnaji podruhé v historii, vstoupili do mistrovství opatrně. Nově utvořená zahajovací čtveřice nechtěla udělat chybu, a tak v úvodu drželi častěji míč Uruguayci. Po pár minutách podržel spoluhráče brankář Meller, jenž zasáhl proti slibné šanci Mincha.

Postupem času ale Češi získávali stále větší převahu a v 8. minutě se dočkali díky osvědčené spolupráci mezi bratry Marešovými první gólové radosti na turnaji. Michal Mareš vystihl nepřesnou rozehrávku soupeře a předložil před branku Romanu Marešovi, který nekompromisně zavěsil.

Neumannovi svěřenci se uklidnili a brzy mohli vedení zvýšit. Kopecký nabídl šanci Dlouhému, ale český kapitán trefil jen boční síť. Gólman Meller byl prakticky bez práce, obrana pracovala spolehlivě a Uruguayce nepouštěla na dostřel.

Jenže na české straně začaly přibývat fauly, a když si v 17. minutě pomohl šestým nedovoleným zákrokem Frič, dočkali se Jihoameričané penaltového kopu z deseti metrů. Meller sice Sebovu střelu vyrazil, ale na dorážku už nedosáhl.

Na nervózní hru ze závěru úvodní dvacetiminutovky Češi po pauze rychle zapomněli a postupně zatlačili Uruguay na vlastní polovinu. Nejprve po nacvičeném signálu zachraňoval po střele Michala Mareše gólman Diego, ale v 25. minutě už český nápor přinesl ovoce. Po Slámově akci posunul Dlouhý míč na Sluku, který s přehledem zakončil do prázdné branky.

Z ojedinělé akce mohl po Kopeckého chybě snížit Juan, ale Meller mu včasným vyběhnutím zmenšil úhel. V 29. minutě zafungovala velká česká zbraň - standardní situace. Na konci pohledné kombinace stál metr před čárou Sláma, který pohodlně zvýšil na 3:1. Definitivní rozhodnutí měl na noze v 32. minutě Filinger, ale jeho penaltu zastavila tyč.

Soupeř z kolébky futsalu se ještě pokusil o nápor, ale Meller byl bezchybný. A když už na balon nedosáhl, trefil Mincho jen břevno. Závěr pak Češi zvládli s bravurou: po Juanově přešlapu si Filinger s přehledem poradil se zkrácenou desítkou, a přestože vzápětí už klasický penaltový kop nedal, na třech bodech pro Neumannovy svěřence to nic nezměnilo.

Skupina D:
Česká republika - Uruguay 4:1 (1:1)
Branky: 8. R. Mareš, 25. Sluka, 29. Sláma, 40. Filinger - 17. Seba. Rozhodčí: Mesen (Chorv.) - Peralta (Pan.), Kadara (Eg.). ŽK: R. Mareš, Frič - Lanza, Sena. ČK: Lanza. Akumulované fauly: 6/5 - 5/9. Penalty (10 m): 0/1 - 2/0.
Sestava ČR: Meller - R. Mareš, M. Mareš, Frič, Janovský - Kopecký, Sluka, Rešetár, Dlouhý - Sláma, Filinger. Trenér: Neumann.
Skupina C: Egypt - Argentina 2:4 (1:1), Ukrajina - Guatemala 6:2 (1:0).
Skupina D: Libye - Španělsko 0:3 (0:2).

Reklama

Související témata: