Hlavní obsah

Poláci ve sporu o fotbalový svaz stojí na straně vlády

VARŠAVA

Poláci ve sporu o fotbalový svaz stojí na straně vládě. Z v pondělí zveřejněného průzkumu společnosti GfK Polonia vyplývá, že polovina dotazovaných dává za pravdu ministrovi sportu Miroslawu Drzewieckému, který před týdnem nechal odvolat kvůli údajným chybám vedení svazu. Polsku kvůli tomu hrozí sankce od FIFA a UEFA. Na stranu svazu se postavilo 21 procent osob, 29 procent nedokázalo odpovědět.

Článek

Na žádost ministra byl minulé pondělí jmenován dočasný administrátor, jenž ihned suspendoval celé vedení fotbalového svazu. Důvodem byl podle Drzewieckého právní chaos ve svazu. Rozhodnutí se však nelíbí mezinárodním fotbalovým asociacím, které žádají odchod administrátora. Jinak hrozí suspendací polské reprezentace a kontumací kvalifikačních zápasů s Českem a Slovenskem. Země také může přijít o spolupořadatelství mistrovství Evropy v roce 2012.

Poláci podobně jako vláda žádají změny ve svazu, který údajně přivíral oči nad rozsáhlou korupční aférou, jež trápí polský fotbal již několik let. Podezření z korupce padlo na řadu rozhodčích, trenérů a funkcionářů.

Konflikt mezi vládou a svazem se chce pokusit zažehnat mimo jiné někdejší polský reprezentační brankář Jerzy Dudek. "Přišel čas na reformy ve svazu, ale na druhou stranu nerozumím, proč někoho napadlo je provést nyní a nikoliv za dva týdny (na 30. října byla naplánována volba nového vedení svazu)," uvedl Dudek. Podle něj má spor politické pozadí, nicméně pro uzdravení polského fotbalu jsou prý hluboké reformy a změny nezbytné. "Já bezprostředně nejsem zaangažovaný v žádné ze stran konfliktu, proto bych mohl pomoci vyložit UEFA situaci," dodal gólman Realu Madrid.

Reklama

Související témata: