Hlavní obsah

Ukrajinci mají další problém, stadion ve Lvově nemá kdo stavět

LVOV

Ukrajinští organizátoři fotbalového mistrovství Evropy 2012 mají další problém. Radnice ve Lvově se totiž ve středu nedohodla na ceně stadiónu s rakouskou stavební společností Alpina a musí začít hledat stavebníky znovu. Do začátku šampionátu přitom zbývá jen tři a půl roku.

Článek

Město podle agentury DPA nakonec sehnalo jen 85 miliónů eur (asi 2,1 miliardy korun), což Rakušané prohlásili za výsměch a okamžitě přerušili přípravné práce. "Každý, kdo staví stadiony, ví, že se tohle za takové peníze stavět nedá," uvedl ve středu obchodní ředitel firmy Roman Esterbauer.

"Stadion musí splňovat kritéria UEFA, navíc měli spoustu zvláštních požadavků, které by to dále prodražily. Za takové peníze se to postavit nedá," dodal Esterbauer. S kolika penězi by byla jeho firma spokojena, však odmítl sdělit.

Ukrajinci zase rakouskou firmu obvinili, že se snažila ze zakázky získat co nejvíc, a i když se obě strany původně dohodly na 85 miliónech eur, Rakušané při druhé kalkulaci přišli s požadavkem na 120 milionů. Tehdy se prý lvovští radní odmítli nechat vydírat.

Teď se lvovská radnice rozhodla oslovit zbylé účastníky výběrového řízení a urychleně začít stavět. Čas totiž utíká a na jaře 2012 musí ve Lvově stát moderní sportovní komplex se stadionem pro 33 tisíc diváků. Místo toho na 25 hektarech pozemku zatím roste jen plevel.

Rakouská firma navíc ve své historii už jeden podobný skandál zažila. K získání zakázky na mnichovskou Allianz Arenu si totiž měla v roce 2002 pomoci úplatky, a i když nakonec byli odsouzeni jen manažeři investorské firmy, stín korupce utkvěl i na stavařích.

Reklama

Související témata: