Hlavní obsah

Euro 2008 přineslo Rakousku 415 miliónů eur

VÍDEŇ

Ekonomický přínos červnového mistrovství Evropy ve fotbalu pro Rakousko lze vyjádřit částkou 415,2 miliónu eur, tedy přes deset miliard korun. K tomuto závěru došla studie, kterou vypracovali odborníci z univerzity v německé Mohuči a z manažerského střediska v Innsbrucku.

Článek

Podle studie se díky Euru 2008 podařilo v Rakousku dále vytvořit přes 6200 pracovních míst na dobu delší než jeden rok a do státní pokladny přišlo navíc na daních 145 miliónů eur (asi 3,5 miliardy korun). Více než jednu třetinu příjmů z Eura si připsala Vídeň (140 miliónů eur), fanouškovské zóny navštívilo dohromady 1,9 miliónu lidí.

Tento pozitivní obrázek ekonomických dopadů Eura 2008 je však v rozporu s hodnoceními některých jednotlivých hospodářských sektorů. Od fotbalového šampionátu si slibovala víc například ubytovací zařízení, kulturní i zábavní instituce.

Podle průzkumu v sektoru turistiky uvedlo 40 procent dotázaných, že se Euro 2008 na výsledcích jejich podnikání nijak neprojevilo, a 30 procent konstatovalo dokonce negativní dopady.

Fanoušci vyhledávali levné ubytování

Různé studie potvrzují, že fanoušků přijelo do Rakouska v době evropského fotbalového mistrovství hodně, ale utráceli především za jídlo, pití a suvenýry. Pokud se vůbec zdrželi přes noc, vyhledávali spíše levné ubytování, a na návštěvách divadel, kin nebo muzeí pak vysloveně šetřili. Navíc někteří "běžní" turisté návštěvu Rakouska odložili právě kvůli obavám z rušivého vlivu fotbalových fanoušků.

Překvapivé je ale zjištění, že fanoušci většinou nevyužili volné chvíle ani k návštěvě zábavního parku Prátr, který je navíc v těsné blízkosti stadionu, na němž se ve Vídni hrály zápasy šampionátu. Atrakce v Prátru zaznamenaly v červnu takový propad příjmů (o 40 procent proti červnu 2007), že to dokonce způsobilo zhoršení celkové bilance letošní sezony ve srovnání s loňskem.

Reklama