Hlavní obsah

Brazilci porazili Španěly a vrátili se na futsalový trůn

RIO DE JANEIRO

Brazilští futsalisté se po dvanácti letech vrátili na světový trůn. V nedělním finále mistrovství světa využili domácí prostředí a v Riu de Janeiro porazili až v penaltovému rozstřelu 4:3 španělské obhájce titulu. Po základní hrací době i prodloužení byl stav nerozhodný 2:2.

Článek

Brazilci při cestě za čtvrtým titulem měli před vyprodaným hledištěm v aréně přezdívané "Malá Maracaná" míč častěji ve svém držení, ale oboustranně se na hřišti odehrával spíše taktický souboj. Týmy si především hlídaly, aby neudělaly chybu v defenzivě. Zatímco domácí vsadili na nátlakovou hru, obhájci se dostávali na dostřel Tiagovy branky hlavně při nacvičených bleskových výhozech brankáře Amada.

Právě španělský gólman byl hlavní oporou mužstva, zaskvěl se především ve 12. minutě, kdy zneškodnil stoprocentní šanci Viniciuse. Blízko vedení byl také Schumacher, ale jeho rána šla mimo.

V nečekaně chladné atmosféře se Brazilci dostali do vedení až ve druhém poločase po kuriózním gólu, o který se zasloužil Marquinho. Z rohu úmyslně nastřelil v pokleku bránícího Borju a od jeho hlavy míč zamířil do sítě. Domácí ale začali příliš brzy bránit těsný výsledek a ve 28. minutě Torras vyrovnal.

V poslední desetiminutovce i díky ubývajícím silám obě mužstva začala více otvírat zadní vrátka a najednou bylo více šancí na obou stranách. Brazilský celek musel dohrávat zápas bez zraněného Falcaa, největší futsalové hvězdy, přesto se dostal znovu do vedení po trefě Viniciuse. Už se zdálo, že to byl rozhodující okamžik, jenže Španělé v předposlední minutě při power-play znovu díky Alvarovi vyrovnali.

V prodloužení měli Brazilci vytrvalý tlak i řadu šancí, jenže branka nepadla, takže musel rozhodnout rozstřel. Domácí neproměnili pouze svoji poslední penaltu při pokusu Ariho, zatímco na náhradního gólmana Brazilců Franklina nevyzráli Torras a Marcelo.

MS futsalistů - finále
Brazílie - Španělsko 2:2 po prodl. (2:2, 0:0), na pen. 4:3
Branky: 25. vlastní Borja, 37. Vinicius - 28. Torras, 38. Alvaro. Rozhodčí: Lopéz (Kolumb.) - Török (Maď.), Khán (Moz.). Akumulované fauly: 4/4 - 3/5. ŽK: 2:1. Diváci: 12 600 (vyprodáno).
Brazílie: Tiago - Gabriel, Schumacher, Lenisio, Maquinho - Franklin, Rogerio, Ari, Cico, Vinicius, Betao, Wilde, Carlinhos.
Španělsko: Amado - Javi Eseverri, Javi Rodriguez, Kike, Marcelo - Juanjo, Cristian, Ortíz, Torras, Alvaro, Andreu, Borja, Daniel.

Reklama

Související témata: