Hlavní obsah

Rozhodnuto! Fotbal čeká revoluční změna v pravidlech

Fotbalové týmy budou moci vzhledem ke koronavirové krizi dočasně využívat v zápasech pět střídání místo dosavadních tří a šesté pak v případě prodloužení. Revoluční změnu pravidel v pátek oznámila světová federace FIFA poté, co ji odsouhlasila mezinárodní pravidlová komise IFAB. Novinka bude platit ve všech soutěžích, které skončí do 31. prosince letošního roku.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

FIFA uvedla, že bude na jednotlivých organizátorech soutěží, zda změnu využijí. Podle světové federace byla novinka zavedena vzhledem k nabitému kalendáři, který týmy po uvolnění koronavirových opatření a opětovném rozehrání soutěží čeká.

Vzhledem k tomu, aby změna pravidel příliš nenatahovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici pouze tři "okna" a pauzu mezi oběma poločasy. FIFA a IFAB ještě podle vývoje v dalších měsících rozhodnou, zda je třeba dočasnou novinku pravidel prodloužit.

Téměř všechny soutěže po celém světě byly kvůli šíření nemoci covid-19 přerušeny v průběhu března. Většina zemí plánuje dokončit stávající sezonu, což přinese zhuštěný zápasový program. Jako první oznámili znovuzahájení ročníku v Německu, kde se první a druhá bundesliga znovu začnou hrát 16. května.

Vedení dvou nejvyšších bundesligových soutěží už ve čtvrtek informovalo, že o novince v pravidlech uvažuje, odhlasovat si ji ale ještě musejí kluby.

FIFA zároveň povolila všem soutěžím, kterým asistuje videorozhodčí, systém VAR dočasně přestat používat. Rozhodnutí bude opět na každém organizátorovi zvlášť, a to s přihlédnutí ke zdravotním opatřením. Pokud soutěže hodlají video i po koronavirové přestávce dál využívat, musejí ho provozovat v plném rozsahu například včetně asistentů VAR.

V nižších soutěžích v Česku je střídání pěti hráčů během utkání běžnou praxí, pro týmy z profesionálních soutěží jde ale o novinku.

Reklama