Hlavní obsah

Dovalil nechal učitele nahlédnout do své trenérské kuchyně

PRAHA

Nechal byste hrát kluka, který má ve škole špatný prospěch a nosí samé pětky? A co s takovým, který sprostě nadává rozhodčímu? Je lepší zvyšovat hlas, nebo vyznávat demokratický přístup? Všemožným dotazům šesti desítek učitelů ve čtvrtek čelil v zaplněném sále tiskového střediska stadionu pražské Sparty fotbalový trenér Jakub Dovalil, který bude mít příští rok na povel reprezentační jednadvacítku a s týmem do 20 let vyrazí i na světový šampionát do Egypta.

Článek

Dovalil trpělivě a dlouze odpovídal na všechny dotazy učitelů tělesné výchovy z druhých stupňů základních škol a víceletých gymnázií, které zasáhly do osmého ročníku Coca Cola školského poháru. "Vůbec nepřemýšlím nad tím, jestli na takovou akci přijít. Neberu to tak, že odhaluju něco ze svého know how nebo své kuchyně. Snažím se se svými zkušenostmi podělit a pustit to dál, zvlášť když z toho mohou těžit trenéři mládeže. Našemu fotbalu se to může vrátit," řekl Dovalil novinářům.

Slovům čtyřiatřicetiletého kouče pozorně naslouchali i o mnoho starší učitelé-trenéři. Navzdory svému mládí má za sebou Dovalil řadu úspěchů. Reprezentaci do 17 let dovedl na mistrovství Evropy před dvěma lety ke stříbru, letos s devatenáctkou na domácím evropském šampionátu skončil třetí a loni byl jako asistent Miroslava Soukupa u stříbrného úspěchu reprezentační dvacítky na mistrovství světa v Kanadě. V září zažil i velké zklamání, když jako asistent Jiřího Kotrby s jednadvacítkou nepostoupil ani do baráže o ME.

Dovalil učitelům ukázal seznam motivačních hesel

S učiteli mluvil také o tom, jak reaguje při konkrétních herních situacích nebo třeba při nepříznivém vývoji skóre. Zajímalo je i to, když jim Dovalil ukázal seznam 52 hesel, která před utkáním vyvěšuje do kabiny, aby zvýšil motivaci či koncentraci svých svěřenců.

"Vycházel jsem z hokeje. Můj otec hodně spolupracoval s Luďkem Bukačem, který to už před lety hojně využíval. Takže jsem se tím dost inspiroval. Dost jsem čerpal i z hokejových trenérských listů a poznatků Scottyho Bowmana," uvedl Dovalil, syn Josefa Dovalila, pedagoga z pražské FTVS a odborníka na metodiku tréninku.

Dovalil junior si na přípravě hesel hodně zakládá, stejně jako třeba jeho předchůdce u jednadvacítky Vítězslav Lavička, nedávno odvolaný ze Sparty. V počítači má Dovalil uložena všechna svá hesla, dle svého uvážení před zápasem některá vybere a vylepí je tak, aby je hráči měli na očích.

"Jsou taková tři až čtyři výrazně aktivační, která nikdy nesmí chybět," řekl Dovalil. Pokaždé na pozadí vyobrazí českou státní vlajku. "Je to pro to, aby hráči cítili, za koho hrají, je to kvůli pocitu sounáležitosti. Vy tam třeba můžete dát logo nebo jméno školy," řekl Dovalil.

Ztratíš-li odvahu, ztratíš všecho

Statistika informuje, trofeje oceňují, ale tituly mají jen šampióni. Chyba může být nevědomé rozhodnutí, nepodceňuj banalitu. Nohy ti rozjede chtění a vůle. Pozoruj nejlepší. Nemáš-li sílu, zjednoduš si hru. Ztratíš-li odvahu, ztrácíš všechno. Tvůj tým je tvoje vizitka.

To je jen zlomek z Dovalilova seznamu, který fotbalisté pod jeho vedením čítávají. "Motivační hesla samozřejmě zápas nevyhrají, ale je to i pro můj osobní pocit, že jsem pro úspěch udělal maximum. Ze své zkušenosti vím, že to hráči docela berou," podotkl Dovalil. Bude věřit, že jeho hesla budou zabírat i v příštím roce, který může být pro Dovalila zlomem v jeho slibně nastartované trenérské kariéře. S jednadvacítkou vstoupí do kvalifikace o mistrovství Evropy, na podzim pak s mladší částí výběru odjede na světový šampionát dvacetiletých.

"Vím, že to po úspěchu v Kanadě bude mít obrovskou sledovanost, ale zopakovat takový historický úspěch bude nesmírně obtížné. Pro mě jsou to veliké výzvy, ale když to nedopadne, tak můžu dostat pěknou čočku," mínil Dovalil. "Vím, že to nebude legrace a budu pod největším tlakem v životě, ale s tím jsem do toho šel. Pro úspěch našeho fotbalu chci udělat všechno," dodal.

Reklama

Související témata: