Hlavní obsah

Mafie mě nevydírá, daně jsem platil, brání se slovenský sudí Micheľ

BRATISLAVA

Žádné daňové úniky, jak se s koncem aktivní kariéry slovenského fotbalového rozhodčího Ľuboše Micheľa začalo spekulovat. A naprostý nesmysl, že by ho snad vydírala soudcovská mafie poté, co praskla obrovská korupční aféra v západoslovenském fotbalovém svazu. „Všechno jsou to nepravdivé spekulace vypuštěné s cílem poškodit mě,“ reagoval renomovaný slovenský sudí na dotaz Sport.cz.

Článek

Skončil hodně nečekaně. Čtyřicetiletý, mezinárodně respektovaný a uznávaný slovenský fotbalový sudí Luboš Micheľ koncem minulého týdne oznámil, že ze zdravotních důvodů končí aktivní kariéru. Čtyři dny poté se upsal ukrajinskému velkoklubu Šachťaru Doněck, kam nastupuje jako ředitel nově zřízeného oddělení mezinárodních vztahů.

Pro Afriku se s ním počítalo

Pro slovenský fotbal šok. Pro soudcovský sbor UEFA a FIFA zrovna tak, protože Micheľ byl v nejlepších letech a vrchol kariéry měl před sebou. Vždyť na jaře mu svěřili rozhodování Ligy mistrů v Moskvě, na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku si vedl rovněž výtečně a počítali se s ním pro další velké zápasy. Pro světový šampionát v roce 2010  v Jižní Africe samozřejmě také, neboť Micheľ byl v roce 2007 vyhlášen třetím nejlepším fotbalovým rozhodčím světa, který mimochodem v prestižní Lize mistrů soudcoval jedenapadesát střetnutí.

Problémy s achillovkami tajil

„Nikdo o mých zdravotních problémech příliš nevěděl, protože jsem je pochopitelně tajil. Pustit podobné informace do fotbalového světa, uškodily by mě,“ přiznal Micheľ, že potíže s achillovkami ho trápily dlouho. „Po evropském šampionátu jsem měl nohu tři týdny v dlaze. A když jsem ji začal zatěžovat, problémy se vrátily. Však to také na posledním semináři rozhodčích FIFA v Curychu kondiční trenér při fyzických testech poznal,“ dodával.

I proto se rozhodl pro cestu do Doněcku, kde mu pomoc nabídl klub i špičkový odborník v jeho službách Paco Biosco. „Doktor mě diagnózou šokoval, neboť po důkladném vyšetření prohlásil, že musí operovat obě achillovky. Tím jen uspíšil rozhodnutí, které ve mně dozrávalo už delší dobu,“ prozradil slovenský sudí, jehož během pobytu v Doněcku kontaktovala generalita Šachťaru.

V Šachťaru se stane diplomatem

„Byl jsem prostě ve správném čase na správném místě. Majitel klubu Rinat Achmetov chce udělat z Šachťaru velkoklub západního stylu a hledal vhodného kandidáta do funkce mezinárodního manažera. Oslovil mě, dohodli jsme se a já smlouvu podepsal,“ potvrdil Micheľ informaci, že se stěhuje ze Slovenska na Ukrajinu.

„Budu mít na starosti veškerou mezinárodní diplomacii klubu - od áčka až po fotbalovou akademii,“ dodal.

Daně jsem řádně platil, tvrdí

Tím ale na sebe ušil bič, neboť na Slovensku se okamžitě začalo spekulovat, že je vydírán soudcovskou mafií, anebo že prchá proto, že řádně neplatil daně. Údajně šlo o nepřiznané bonusy, které sudím vyplácí FIFA a jež na Slovensku podléhají daňové povinnosti.

„O žádných daňových únicích nic nevím. Jsou to nepravdivé informace. Zřejmě je vypouští ten, kdo mně závidí to, čeho jsem jako rozhodčí dokázalo. Samozřejmě s jediným cílem - uškodit mně,“ reaguje Micheľ. „Z mezinárodních a mezistátních duelů jsem odvedl vždy všechno, co bylo mou povinností,“ dodal pro Sport.cz.

Daňový úřad na informace, jež se objevily ve slovenském bulvárním tisku, nereagoval s odůvodněním, že musí respektovat daňové tajemství.

Nasd vrácením mandátu váhá

Micheľ je v současnosti rovněž poslancem slovenského parlamentu. Předseda opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Mikuláš Dzurinda ho vyzval k vrácení mandátu.

"Pokud si chce zachovat zbytek cti, měl by mandát vrátit. Bylo by to čestné řešení, pokud se zmýlil a politika ho zatěžuje," uvedl Dzurinda. Micheľ byl zvolen poslancem v roce 2006 na kandidátce SDKU. V červnu 2008 vystoupil z poslaneckého klubu SDKU.

"Zatím jsem to neřešil, všechno musím důkladně zvážit a otýázku kolem poslaneckého mandátu vyřešit," reagoval Micheľ, který se míní v Doněcku usadit i s rodinou. "Zatím bydlím v hotelu a domů se budu pravidelně vracet. Problém to není, neboť linka Košice -Vídeň - Doněck létá pravidelně. O všem se musíme poradit s manželkou a dětmi, protože třeba na syna čeká příští rok maturita," nechal se slyšet slovenský sudí, který se po skončení kariéry dal do služb Doněcku.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen