Hlavní obsah

Polský fotbal má postavit na nohy slavný kanonýr Lato

VARŠAVA

Novým předsedou Polského fotbalového svazu byl ve čtvrtek zvolen bývalý skvělý hráč Grzegorz Lato. Od nového šéfa svazu se očekává, že skoncuje s korupcí v polském fotbale a úspěšně dovede zemi k evropskému šampionátu v roce 2012, který mají uspořádat Polsko a Ukrajinou.

Článek

V předčasných volbách Lato porazil dalšího bývalého reprezentanta a někdejšího trenéra národního týmu Zbigniewa Bonieka a generálního sekretáře svazu Zdzislawa Krecinu. Čtvrtý kandidát Tomasz Jagodzinski těsně před volbami odstoupil. Lato získal 57 hlasů, Krecina 36 a Boniek 19.

"Nebudu odpočívat, dokud nenapravím pověst našeho svazu," citovala Lata agentura AP. "Nemusím spoléhat jen na sebe, protože si myslím, že všichni chceme, aby byl polský fotbal čistý a Euro 2012 bylo velkým úspěchem," dodal dosavadní místopředseda svazu.

Osmapadesátiletý Lazo patří mezi legendy polského fotbalu. Za reprezentaci odehrál rekordních 100 zápasů a dal 45 branek. V roce 1974 se stal se sedmi góly nejlepším střelcem mistrovství světa, kde Polsko obsadilo třetí místo. Získal také zlatou olympijskou medaili v Mnichově a stříbro o čtyři roky později v Montrealu.

Polský fotbalový svaz (PZPN) čelí již několik let kritice veřejnosti kvůli tomu, že se nedokázal vypořádat s korupcí. Situace se vyhrotila v posledních týdnech, kdy se do vedení svazu pokusila zasáhnout vláda prostřednictvím dosazeného správce. Za nezávislost organizace se však postavily fotbalové federace FIFA a UEFA, které pohrozily Polsku odebráním pořadatelství ME a kontumací kvalifikačních zápasů o postup na mistrovství světa s Českou republikou a Slovenskem. Správce nakonec svaz opustil s tím, že se uskuteční předčasné volby.

Dalším krokem, za nímž údajně stála vláda, bylo pondělní zmrazení části bankovních kont svazu. Důvodem byly dluhy na daních z let 2006 až 2008, kdy PZPN prý nezaplatil 10 miliónů zlotých (asi 63,8 miliónu korun). Dosavadní šéf Michal Listkiewicz, který v dnešních volbách nekandidoval, tvrdí, že svaz žádné dluhy nemá. Také proto se chce Lato co nejdříve sejít s ministrem sportu Miroslawem Drzewieckim. "Musíme si spoustu věcí vyjasnit. Bez toho situaci neuklidníme," řekl nový svazový šéf.

Prokuratura začala rozsáhlou korupční aféru v polském fotbalu vyšetřovat v květnu 2005. Od té doby obvinila okolo 160 osob, mezi nimiž jsou funkcionáři, fotbalisté, sudí i trenéři. Vedení svazu podle politiků korupci tiše přihlíželo, proto požadovala vláda jeho výměnu.

FIFA a UEFA jsou prý připraveny ve spolupráci s polským ministerstvem sportu nadále monitorovat situaci v polském fotbale. Dosavadní šéf svazu Listkiewicz se stal zplnomocněncem fotbalových organizací pro Euro 2012.

Reklama

Související témata: