Hlavní obsah

Ukrajina kvůli finanční krizi pozastavila přípravy na Euro 2012

VARŠAVA/KYJEV

Ukrajina pozastavila kvůli finanční krizi a problémům v legislativě přípravy na evropský fotbalový šampionát, který má uspořádat v roce 2012 společně s Polskem. O pozastavení výstavby objektů, které mají sloužit fotbalistům a fanouškům, ve čtvrtek podle agentury PAP informoval náměstek ředitele organizačního výboru Jevgenij Vilinskij.

Článek

Nový šéf polského svazu Grzegorz Lato krátce po svém zvolení do funkce uvedl, že Polsko může případně zorganizovat turnaj s Německem nebo samo.

Práce na budovách a modernizacích objektů na Ukrajině se zastavily ve čtyřech městech, kde by se měl turnaj konat, i v náhradních dějištích. "Celkem na osmdesáti procentech objektů, které by se měly stavět, se nepracuje," uvedl Vilinskij.

Nestaví se v Kyjevě, Doněcku, Dněpropetrovsku ani ve Lvově. "Je to špatné, protože pro investory ztrácí projekt na atraktivnosti. Momentálně zaostáváme za stavebními lhůtami," prohlásil.

Doplnil, že kromě finančních problémů, je hlavní potíží v přípravách na šampionát zastaralé právo. Kvůli tomu se vleče i vydání potřebných stavebních povolení. "Když to půjde takhle, dostaneme je až v průběhu šampionátu," řekl Vilinskij.

Ještě nedávno přitom Ukrajina ujišťovala zástupce UEFA, že se stihne na velký fotbalový svátek připravit. Parlament ale nespěchá se schválením zákonů, které by ulehčily investování v zemi. Ukrajina navíc prožívá další politickou krizi. V prosinci by se měly uskutečnit předčasné parlamentní volby.

Reklama

Související témata: