Hlavní obsah

Španělský fotbalista Novo Skotsko reprezentovat nemůže

GLASGOW

Španělský útočník Glasgow Rangers Nacho Novo se musí vzdát snu o tom, že by reprezentoval Skotsko. Na ostrovech žije sedm let a podle mezinárodních regulí by mohl v případě získání britského pasu nastupovat v nových barvách, ale pravidla Skotské fotbalové asociace to nedovolují.

Článek

Skotové mají totiž společně s Anglií, Walesem a Severním Irskem gentlemanskou dohodu, že hráči mohou reprezentaci změnit jen v případě, že z dané země pocházel některý z jejich prarodičů. "Nemyslím si, že by o tom věděl. Ani já jsem jsem o tom nevěděl, když jsem začal dělat tuhle práci, a v posledních dnech jsem se na to sám musel podívat. Ale musíme to respektovat," řekl výkonný ředitel skotského svazu Gordon Smith.

Devětadvacetiletý Novo, který se ve španělském národním týmu nikdy neobjevil, tak nebude reprezentovat ani zemi, kde našel fotbalové štěstí. "Přišel jsem z malého klubu ve Španělsku a Skotsko mi dalo šanci dostat se tam, kde dnes jsem. Jednoduše se mě zeptali na reprezentaci Skotska a já jsem jim dal upřímnou odpověď. Když jsem byl mladý, mým snem bylo hrát za Španělsko, ale to se nestalo," svěřil se.

Reklama

Související témata: