Hlavní obsah

Brückner na zápas s Tureckem výrazně obměnil rakouskou nominaci

VÍDEŇ

Český trenér rakouské fotbalové reprezentace Karel Brückner při nominaci na přátelské utkání s Tureckem výrazně obměnil kádr a oproti předchozím výběrům udělal hned sedm změn. K poslednímu utkání tohoto roku povolal i dva úplné nováčky.

Článek

Zápas s Turky může hodně napovědět o Brücknerově budoucnosti u týmu. Po změně předsedy rakouského svazu visí nad koučem hrozba odvolání. Nový šéf Kurt Ehrenberger by na lavičce národního týmu raději viděl rakouského trenéra. "O celé situaci s vedením svazu toho vím málo. Víc se toho dozvím po zápase s Tureckem, kdy mám schůzku se sekretářem Alfredem Ludwigem," prohlásil Brückner, který se spekulacemi ohledně svého odvolání nezabývá. "To je naprosto normální a patří to k mé profesi," dodal.

Oproti předchozím nominacím v jeho výběru chybějí útočníci Martin Harnik, Roman Kienast, Stefan Maierhofer a Erwin Hoffer, stejně jako brankář Jürgen Macho a obránci Andreas Schranz a Ronald Gercaliu, tedy hned pět účastníků červnového mistrovství Evropy.

Prorti Turkům dva úplní nováčci

Místo nich se Brückner rozhodl otestovat gólmana řeckého Xanthi Michaela Gspurninga a útočníka vídeňské Austrie Rubina Okotieho, kteří atmosféru reprezentačních zápasů zažijí vůbec poprvé. Po zranění se do výběru vrací záložník Salcburku Christoph Leitgeb, který hrál za národní tým naposledy ve vítězném zářijovém zápase s Francií.

Brückner je zvědavý především na výkon Okotieho, kterého má v hledáčku již delší dobu. Pro říjnové zápasy ho však nemohl využít, neboť hrál za rakouskou jednadvacítku. Nyní ho chce vyzkoušet jako alternativu za hrotového hráče Marka Janka. "Zajímám se o něj již delší čas. Svým výkonem ve vídeňském derby si nominaci zasloužil," připomněl Brückner úterní zápas rakouské ligy, v kterém Okotie před zraky českého kouče přispěl brankou k vítězství Austrie nad Rapidem. "Dokáže skvěle držet míč, získávat dlouhé míče a je nebezpečný v pokutovém území," vyjmenoval jeho přednosti.

Pro Brücknera bude středeční zápas proti Turkům o to prestižnější, že právě duel s reprezentanty země půlměsíce byl jeho posledním na lavičce českého národního týmu. Prohra 2:3 poslala Čechy z mistrovství Evropy domů a Turci došli až do semifinále. "Čeká nás velmi těžký soupeř, musíme se na něj dobře připravit. Máme co napravovat a chceme se prezentovat lepší hrou než v posledních zápasech," uvedl na dnešní tiskové konferenci Brücknerův asistent Ján Kocian.

Reklama

Související témata: