Hlavní obsah

Šéf UEFA Michel Platini je proti přestupům nezletilých

Předseda Evropské fotbalové Unie Michel Platini poprvé v této funkci navštívil českou republiku. Mimo jiné tu jednal s vicepremiérem Alexandrem Vondrou o podpoře návrhů, s nimiž chce UEFA přijít do EU za českého předsednictví. Na páteční večerní tiskové konferenci se vyjádřil také k nejpalčivějším problémům, které trápí současný evropský fotbal...

Článek

Věříte, že Polsko a Ukrajina splní podmínky pro pořádání EURO 2012?

Jediným problémem jsou stadióny. Pokud je v Kyjevě a Varšavě postaví, hrajeme tam.

Nemyslíte, že vámi podporovaný projekt, aby v klubech hrálo pět domácích fotbalistů a šest cizinců, Evropská unie schválí, když sama chystá volný pohyb pracovních sil?

Chceme, aby EU náš návrh legalizovala. Samozřejmě tento projekt nemůžeme spustit, dokud nebude uzákoněn v rámci Unie. Je to otázka jednání. Jsme ochotní hovořit i o změnách tohoto poměru.

Tento projekt vítají malé země, ale co mu říkají například velké anglické kluby, jimž by zboural celý systém?

Samozřejmě velkým klubům a velkým ligám se nelíbí. Ale vítají ho malé kluby a malé země. I to je záležitost dalších jednání. Teď všichni čekají, jak se k tomu postaví EU.

Budete navrhovat i zákaz přestupů hráčů mladších osmnácti let?

Já jsem proti tomu, aby kvůli penězům přestupovali nezletilí. Ona to mnohdy není jen otázka fotbalu, ale i společenská a hlavně finanční. Nechci, aby čtrnáctiletí chlapci podstupovali stres stěhování do jiné země, a pak třeba v patnácti měli pocit, že mají zničený život.

Jak si představujete navrhovanou evropskou fotbalovou policii?

Chceme lépe kontrolovat například pohyb fotbalových chuligánů po Evropě, víme také o problémech, keré ve fotbale existují, například korupce. Nejsme ale soudci ani policisté, takže nám musejí pomoci vlády. Naším cílem je také účinněji bojovat proti dopingu, korupci a praní špinavých peněz. Vyčlenili jsme významnou finanční částku na vytvoření poplašného systému. Zvýšili jsme počet inspektorů. Jde nám o to, abychom zachytili podezřelý pohyb peněz v souvislosti se zápasy a na ty se pak zaměřili. Tento systém nabídneme příští rok na kongresu UEFA našim členům, aby náš postup v rámci Evropy byl jednotný.

Co si myslíte o úloze fotbalových agentů?

FIFA je před několika lety legalizovala, takže tu jsou. Hráči měli pocit, že je kluby až zneužívají, a proto se obrátili na agenty. Jako každé povolání, má to svá negativa i pozitiva.

Reklama