Hlavní obsah

FIFA vyřadila Peru z mezinárodních soutěží

LIMA

Světová fotbalová federace FIFA splnila svou hrozbu a vyřadila Peru ze všech mezinárodních soutěží na klubové i reprezentační úrovni. Důvodem trestu je dlouhodobá krize mezi vládou a vedením svazu, kterou FIFA považuje za nedovolené vměšování do řízení fotbalu.

Článek

Prezident světové federace Sepp Blatter Peru před suspendací varoval minulý týden a dal oběma stranám čas do pondělí, aby se pokusily konflikt urovnat. Generální sekretář jihoamerické fotbalové konfederace poté v pondělí novinářům oznámil, že skutečně k vyřazení Peru došlo.

Spor se točí kolem prezidenta národního fotbalového svazu Manuela Burgy, jehož neuznává vládní Sportovní institut. Ten tvrdí, že Burgovo zvolení je neplatné a že zneužíval své moci při přidělování funkcí a financí.

"Chci se omluvit peruánskému lidu za situaci, kterou musí procházet. Základní problém je v tom, že zákony Peru nejsou kompatibilní s regulemi FIFA, takže i kdyby byl na mém místě někdo jiný, dopadlo by to stejně," řekl v reakci na postih Burga.

Další kroky v prosinci

FIFA by se měla dalšími kroky v případu Peru zabývat na prosincovém jednání výkonného výboru v Tokiu.

Do té doby musejí zapomenout na účast v mezinárodních soutěžích jak peruánské kluby, tak reprezentační výběry. Při dnešním losování Poháru osvoboditelů, což je jihoamerická obdoba Ligy mistrů, tedy nebudou týmy z Peru zařazeny do osudí. Čas zatím svaz netlačí v kvalifikaci mistrovství světa, kde jsou další zápasy na programu až v březnu příštího roku.

Kvůli sporu už Peru přišlo o pořádání jihoamerického šampionátu hráčů do 20 let, jenž se koná příští rok.

Reklama