Hlavní obsah

Peruánským klubům hrozí po suspendaci od FIFA existenční problémy

Peruánským fotbalovým klubům hrozí po vyřazení z mezinárodních soutěží vážné finanční problémy, které mohou u některých skončit až krachem. Světová federace FIFA suspendovala kluby i reprezentaci dočasně v pondělí kvůli porušení pravidla o nevměšování vlády do řízení svazu.

Článek

Jako první doplatily na trest právě týmy, které nebyly v úterý zařazeny do losování Poháru osvoboditelů, což je jihoamerická obdoba Ligy mistrů. "Už jen tím jsme přišli o 500 000 dolarů, které jsme měli dostat za účast. A pokud nás FIFA vyřadí natrvalo, bude ještě hůř," řekl German Leguia, manažer klubu Universitario Lima.

FIFA by se měla dalšími kroky v případu Peru zabývat na prosincovém jednání výkonného výboru v Tokiu. Pokud suspendaci svazu potvrdí, nebudou moci kluby například provádět hráčské transfery se zahraničními protějšky. "To by pro nás znamenalo ztrátu šesti či sedmi miliónů dolarů ročně. A když k tomu připočtete, že v případě nesplácení pohledávek se mohou úroky vyšplhat až k částce 25 miliónů dolarů, může to pro klub znamenat konec," dodal Leguia.

Spor v Peru se točí kolem prezidenta národního fotbalového svazu Manuela Burgy, jehož neuznává vládní Sportovní institut. Ten tvrdí, že Burgovo zvolení je neplatné a že zneužíval své moci při přidělování funkcí a financí.

Reklama

Související témata: