Hlavní obsah

K nejhorším fanouškům patří podle Timesů i Hornby a Hitler

LONDÝN

Kuriózní žebříček 50 nejhorších fotbalových fanoušků sestavil britský list The Times. Zatímco na čtvrté místo poslal spisovatele a kariérního fanouška Arsenalu Nicka Hornbyho, za jejich krále vyhlásil rovnou Adolfa Hitlera. Nacistický diktátor podle autorů fandil Schalke.

Článek

Má to ale háček - Hitlerova náklonnost k fotbalistům Schalke není úplně historicky doložená. Horoval totiž především pro atletiku, druhdy ideální sport pro árijskou mládež. Klub z Gelsenkirchenu navíc ke svým šesti titulům německého šampióna za Hitlerovy éry došel s několika "rasově nevhodnými" hráči.

Druhý v anketě skončil komik Russell Brand, který krom fandění West Hamu píše i sloupky do konkurenčního listu The Guardian. Čtvrté místo zase autoři přisoudili ideálu fanouškovské věrnosti, spisovateli Nicku Hornbymu.

"Dokud nenapsal Fotbalovou horečku, stačilo na stadión přijít, koupit si lístek a mohli jste sledovat rvačky. Teď musíte místo toho platit 50 liber (asi 1500 korun), abyste si mohli sednout vedle pojišťováka a těšit se, až po vás budou chtít za televizní přenos dalších 40 liber hoši od Skysports," uvedl web "Timesů" na Hornbyho adresu.

Usáma bin Ládin zašel na zápas Arsenalu

O příčku pod Hornbym skončil terorista Usáma bin Ládin, který v roce 1994 podle všeho čtyřikrát zašel na zápas Arsenalu. Ve druhé desítce se pak objevil například Michael Jackson. Toho anketa označuje nejen za krále popu, ale současně i za fanouška třetiligového Exeteru a jízlivě připomíná Jacksonovu návštěvu stadiónu v roce 2002.

Americkému herci Tomu Hanksovi zase přitížil výrok, kterým se přihlásil k Aston Ville, zároveň ale přiznal, že tak činí jen kvůli libozvučnému jménu klubu. Parodována je i snaha řady politiků se přihlásit k fotbalovým klubům, aniž o nich něco vědí.

Nejtvrdší kritiky se dočkal herec Grant

V žebříčku lze dále najít řadu zpěváků, míra jejich "viny" se ale liší. Bratři Gallagherové z kytarové skupiny Oasis sice fandí Manchesteru City, sami se ale odstěhovali o stovky kilometrů dál na jih za příjemnějším bydlením. To zpěvák Mick Hucknall ze Simply Red se provinil pouze tím, že prý jeho blues zní hrozně.

Nejtvrdší kritiky se ovšem dočkal herec Hugh Grant, takto fanoušek Fulhamu. "Snobský, nafintěný manažírek, který hraje pořád to samé v každém filmu, ve kterém se "od roku 1438" objevil. Skoro stejně nudný a předvídatelný, jako byl i Fulham pod vedením Lawrieho Sancheze," napsali autoři. Právě sarkastický tón jim však nakonec přes všechnu kontroverzi přinesl vesměs kladné ohlasy čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice