Hlavní obsah

Okresní svazy chtějí před volbami ještě jednu valnou hromadu

PRAHA

Okresní fotbalové svazy ve čtvrtek jménem místopředsedy svazu Jiřího Kubíčka adresovaly do sídla ČMFS výzvu, podle které chtějí na začátku příštího roku před červnovými volbami nového vedení uspořádat ještě jednu řádnou valnou hromadu, která by však neměla přívlastek "volební".

Článek

Na ní chtějí dostat informace o hospodaření svazu, zvolit novou arbitrážní komisi a zkrátit funkční období výkonného výboru. V zákulisí se už spekuluje i o tom, že by mohli dokonce vyvolat hlasování o odvolání současného vedení, třebaže to autoři výzvy popírají.

Výkonný výbor už v listopadu avizoval, že řádnou valnou hromadu i s volbami nového předsedy hodlá uskutečnit až 27. června příštího roku. Zástupci 49 okresů, které se k výzvě připojily, a Kubíček, vytrvalý kritik současných poměrů ve fotbalovém svazu, však tvrdí, že výzva nadpoloviční většiny okresů výkonnému výboru ukládá za povinnost uspořádat valnou hromadu do osmi týdnů od jejího obdržení. A nejpozději do 3. února roku 2009, kdy uplynou dva roky od poslední valné hromady.

Takové ultimativní nařízení okresních svazů však vedení ČMFS odmítá. "Takhle to ve stanovách není, že by musela být mimořádná valná hromada svolána na den přesně dva roky po poslední hromadě. Výkonný výbor se rozhodl pro mimořádnou volební hromadu na letošní červen, což ničemu neodporuje. Dva roky od uplynutí valné hromady to bude tak i tak, takže k žádnému porušení stanov nedojde," řekl ČTK předseda legislativní rady Jan Obst.

Rada se však hned v pondělí sejde, aby se poradila o dalším postupu, a dá doporučení výkonnému výboru. Ten podle Obsta jako jediný může stanovit termín valných hromad a na tom nic nemění ani žádost nadpoloviční většiny okresních svazů. "Mandát současného výkonného výboru vyprší v říjnu příštího roku a jeho členové už udělali kompromis, že volební valnou hromadu přesunuli na červen," podotkl Obst.

Kubíček má však na věc jiný názor. Na dálku vzkázal, že pokud výkonný výbor konání valné hromady už na začátku roku neschválí do 5. prosince, svolá ji jako současný místopředseda svazu sám. "Na základě svých statutárních pravomocí ji svolám na den 31. ledna od 11 hodin," uvedl Kubíček ve svém prohlášení.

Výkonný výbor má nejbližší zasedání naplánované až na 16. prosince, kde se prý bude aktivitou okresních svazů zabývat. Místopředseda svazu Jaroslav Vacek ČTK řekl, že se vedení svazu svolání "nevolební" valné hromady nebrání, ale postrádá prý smysl takového kroku.

"Možná to projde, ale moc to nechápu. Osobně si myslím, že bych projednání všech kroků, které okresy chtějí řešit už teď, nechal až na červen, kdy budou i volby, aby se to prostě spláchlo najednou," uvedl Vacek. "Podle mě je požadavek svolání valné hromady na únor, byť s nevolebním přívlastkem, jen jakousi zástěrkou pro lidi, kteří se chtějí jen producírovat. Byla by to úplně zbytečná věc," dodal Vacek.

Reklama