Hlavní obsah

Stadióny pro fotbalové MS 2010 budou stát více, než se čekalo

JOHANNESBURG

Náklady na výstavbu stadiónů, na nichž se bude v roce 2010 v Jihoafrické republice hrát fotbalové mistrovství světa, budou vyšší, než se původně předpokládalo. Podle deníku Business Day jsou výdaje momentálně o 3,2 miliardy randů (asi 6,5 miliardy korun) vyšší ve srovnání s rozpočtem.

Článek

Původně měla výstavba a renovace deseti stadiónů určených pro MS přijít na 9,8 miliardy randů (zhruba 20 miliard korun). Nejvíce byl rozpočet překročen v případě městského stadiónu v Johannesburgu, kde by se měl hrát zahajovací zápas. Podle počátečních úvah měl stát 1,67 miliardy randů, ale nakonec zřejmě vyjde o 641 miliónů dráž.

Ministr sportu Makhenkensi Stofile zvýšení nákladů vysvětluje vedle růstu cen stavebních prací změnou požadavků ze strany FIFA a uvádění pohyblivých místo pevně daných cen kvůli případným změnám měnového kurzu.

Člen jihoafrické vlády navíc vyjádřil pochybnost, že se stihne včas připravit stadion v Port Elizabeth. Při slyšení v parlamentu s důrazem na problémy kvůli počasí a právním sporům uvedl: "Je vysoce nepravděpodobné, že bude dodržen termín 31. května 2009. Navíc je tady velké riziko dělnických konfliktů, jako u všech ostatních projektů stadionů pro rok 2010."

Reklama