Hlavní obsah

Pořadatel ME 2016 musí mít 9 stadiónů pro 30 až 50 tisíc lidí

Výkonný výbor evropské fotbalové federace UEFA dnes zveřejnil pravidla pro pořádání evropského šampionátu v roce 2016. Hlavní podmínkou na pořádání vůbec prvního evropského mistrovství s 24 účastníky je, že hostitel musí pro turnaj připravit devět stadiónů s kapacitou 30 až 50 tisíc diváků. UEFA o tom rozhodla na čtvrtečním zasedání ve švýcarském Nyonu.

Článek

"Vidina vedení UEFA je taková, že ideální by bylo devět stadiónů. Podle nás je to vyvážení mezi potřebou pro organizaci a možnostmi hostitele," uvedl sportovní ředitel UEFA Giorgio Marchetti. "Detailnější požadavky nebudou zveřejněny, dokud se nepřihlásí všechny státy, které mají o pořadatelství zájem. Zatím se jedná jen o otevření dveří pro návrhy a zveřejnění harmonogramu," doplnil ho generální sekretář David Taylor.

Uchazeči o pořádání šampionátu mohou zasílat přihlášky od 15. prosince do 9. března. Vedení UEFA následně vytvoří užší listinu se třemi či čtyřmi hlavními kandidáty. Ti budou muset do 15. února 2010 předložit propracovanou vizi šampionátu. O pořadateli UEFA definitivně rozhodne 27. května 2011.

Největší šance se dávají Francii, která naposledy pořádala mistrovství Evropy v roce 1984 a o čtrnáct let později hostila mistrovství světa. Společnou kandidaturu zvažují i Wales, Severní Irsko a Skotsko.

UEFA ve čtvrtek rovněž rozhodla o tom, že pořadatelství evropského šampionátu fotbalistů do 21 let v roce 2011 připadne Dánsku.

Reklama