Hlavní obsah

Cenu FIFA dostane Ronaldo, Messi, Kaká, Xavi či Torres

CURYCH

Držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo, záložník AC Milán Brazilec Kaká, Lionel Messi z Barcelony, Fernando Torres z Liverpoolu a Xavi z Barcelony jsou finalisty ankety FIFA o nejlepšího fotbalistu roku. Vítěz hlasování bude vyhlášen 12. ledna na galavečeru v Opeře v Curychu. Ani v původní třiadvacetičlenné nominaci nebyl žádný český hráč.

Článek

Největším favoritem ankety je střelec Manchesteru United Ronaldo. V uplynulé sezóně pomohl anglickému klubu 42 góly k triumfu v Premier League a Lize mistrů. Messi na olympiádě v Pekingu pomohl Argentině ke zlaté medaili, Torres s Xavim zase patřili k ústředním postavám Španělska při cestě za triumfem na mistrovství Evropy.

V anketě hlasují trenéři a kapitáni fotbalových reprezentací. V předchozích dvou letech se o cenu ucházel brankář Chelsea Petr Čech, předloni také záložník Arsenalu Tomáš Rosický.

O titul nejlepší fotbalistky roku se ucházejí vítězka z předchozích dvou let Brazilka Marta, její krajanka Cristiane, trojnásobná držitelka ocenění z let 2003 až 2005 Birgit Prinzová, další Němka Nadine Angererová a Kelly Smithová z Anglie.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín