Hlavní obsah

Nezničitelný Nedvěd českou fotbalovou kometou roku 2008

PRAHA

Nejstarší je nejlepší. A pořád dokáže překvapovat. Potvrzují to nejen výsledky podzimní části ankety Zlatý míč České republiky, ale také bilancování kalendářního roku. Sport.cz položil deseti fotbalovým osobnostem anketní otázku, který český hráč je v roce 2008 nejpříjemněji překvapil. Vítěz je svým způsobem opravdu překvapivý. Nezdolný veterán Pavel Nedvěd!

Článek

Měl to být rok, kdy Češi zazáří na mistrovství Evropy. Brücknerův tým však alpský šampionát opustil zadními vrátky, takže příjemná překvapení právě končícího roku se vesměs váží s jinými událostmi. Čtyři porotci pasovali za vítěze Pavla Nedvěda, tři hlasy získal Radek Šírl, dva Tomáš Necid a jeden Martin Fenin.

Fúrie z Turína táhne Juventus

Přezdívka Stachanovec na něj stále sedí i v šestatřiceti letech. Hold Pavlu Nedvědovi složili bývalý kouč jedenadvacítky Ivan Kopecký, internacionálové Václav Němeček a Pavel Kuka i televizní komentátor Jaromír Bosák.

„V jeho letech táhnout Juventus, to je obdivuhodné,“ poukazuje Němeček. „Celý podzim měl vynikající,“ přidává se Bosák. Jenom škoda, že Grande Paolo už nechce tříštit síly působením v reprezentaci. „V tom však Pavla naprosto chápu. Potřebuje i hodně odpočívat a během reprezentačních přestávek se dává dohromady,“ připomíná Kopecký.

Opora Juventusu tak jde především za svým velkým snem, triumfem v Lize mistrů. „Moc šancí už mít nebudu. A vzhledem k tomu, že jsme byli nasazení, jsme nemohli dostat horšího soupeře než Chelsea... Alespoň se však mohu těšit na zápasy proti Petru Čechovi,“ konstatoval Nedvěd po losu jarního osmifinále.

Nenápadný bojovník petrohradským carem

Není to zdaleka poprvé, kdy si doma přehlížený hráč v zahraničí tvrdě vyšlapal cestu ke slávě. Radek Šírl musel s Petrohradem vyhrát ruský titul, Pohár UEFA i evropský Superpohár, než ho vzal národní tým na milost... Hlas dostal od internacionála Miroslava Kadlece, předsedy disciplinárky Alexandra Károlyiho i redakce Sport.cz.

„Samé úspěchy, návrat do nároďáku. Opravdu příjemné překvapení,“ chválí Kadlec. „Nejenže Šírl za Petrohrad a na podzim za reprezentaci hrál, svými výkony patřil v obou mužstvech k nejstabilnějším hráčům,“ přizvukuje mu Károlyi.

Ve Spartě ho nechtěli, tak jim do Prahy přivezl ukázat dva z nejcennějších fotbalových pohárů... „Takový rok se mi bude v kariéře jen těžko překonávat. Trumfnout by ho mohl snad jen úspěch v Lize mistrů nebo s reprezentací, ale to už mířím hodně vysoko,“ usmívá se Šírl.

Do reprezentace se hrnou mladé pušky

Spolehlivých střelců není nikdy dost a je potěšitelné, že o slovo si důrazně říkají mladí útočníci. Internacionál Petr Herda a trenér Petr Uličný proto dali hlas slávistovi Tomáši Necidovi a teplický šéf František Hrdlička frankfurtskému Martinu Feninovi.

„Necid je útočník podle mého gusta. Vysoký, gólový,“ libuje si Uličný. „Konečně někdo v české lize dokázal za půlku sezóny nastřílet tolik gólů,“ líbí se Kukovi.

Všichni teď jen trnou, jak se Necidovi povede po přestupu do CSKA Moskva. „V Rusku se prosadím!“ ujišťuje všechny kanonýr.

Fenin už má důležitý krok za sebou. „Přestoupil do Německa, prosadil se tam a dává góly,“ těší Hrdličku. „Byl to můj nejdůležitější rok, který mě hodně posílil,“ líčí Fenin.

Reklama

Související témata: