Hlavní obsah

Za změnami občanství atletů stojí láska, ale často i peníze

PAŘÍŽ

Afričanka francouzskou rekordmankou v sedmiboji? Keňan historicky prvním medailistou Kataru na mistrovství světa? I to je v současném atletickém světě možné. Přechody mezi jednotlivými zeměmi nejsou nijak neobvyklé. Někdy je důvodem svatba, jindy hrají významnou roli finance.

Foto: www2.raisport.rai.it

Merlene Otteyová našla nový domov ve Slovinsku.

Článek

Na pařížském mistrovství světa získal zlato pro Katar Šahín, i když ještě nedávno běhal 3000 m překážek pod jménem Cherono jako Keňan, sedmibojařku Barberovou zase oslavovali jako hrdinku domácí fanoušci, byť do roku 1999 reprezentovala Sierru Leone.

Změna občanství s sebou nese riziko, že atletova či atletčina mateřská federace bude svému reprezentantovi činit potíže. "Každá federace má svoje pravidla. Atletická IAAF je má relativně benevolentnější, většinou stačí, když se obě země dohodnou. Možná se jednou dočkáme doby, kdy si bohatší státy budou kupovat atlety od těch chudších. U MOV jsou regule tvrdší," vysvětluje manažer Alfons Juck fakt, že někdy atleti můžou za svoji novou vlast závodit na světovém šampionátu, ale ještě ne na olympijských hrách. To se stalo například Wilsonu Kipketerovi, kterému keňská federace zakázala startovat na OH v Atlantě za Dánsko.

Slovinka Otteyová

Nejúspěšnější atletkou, která reprezentovala více než jednu krajinu, je nepochybně nestárnoucí rodačka z Jamajky Merlene Otteyová, která od loňského roku hájí barvy Slovinska. Majitelka osmi olympijských medailí si našla ve své nové domovině trenéra a v roce 1999 se tam natrvalo usadila. "Nevidím na tom nic špatného, každý má právo se svobodně rozhodnout," řekla 43letá sprinterka, která v Paříži skončila v semifinále stovky a na dvojnásobné trati vypadla v meziběhu.

Italská dálkařka Mayová, pocházející z Velké Británie, se vdala za italského tyčkaře Iopichina a přijala občanství jeho rodné země. Se španělským manželem si vzala i novou státní příslušnost také kubánská dálkařka Montalvová, do Řecka zamířila za partnerem i albánská dálkařka Manjaniová a na Peloponéském poloostrově zůstala i po rozvodu.

Azyl v jiných zemích často hledají reprezentanti zemí bývalého Sovětského svazu. Tyčkaři Markov a Čisťjakov nyní závodí za Austrálii, překážkářka Narožilenková se provdala do Švédska a někdejší běloruský vícebojař Hämäläinen přesídlil do Finska.

Češi zvažovali zlanaření trojskokanky Aldamaové

Pro podobné příklady ale nemusíme chodit ani mimo Českou republiku. Diskařka Alice Matějková se vdala do Španělska, jež ještě donedávna reprezentovala.

Velkou 'posilu' mohla dostat česká reprezentace v podobě vicemistryně světa v trojskoku Aldamaové, která opustila Kubu a hledá si nové působiště. Původně se měla stát britskou občankou, ale proces změny občanství zkomplikoval její skotský manžel, který byl zatčen za prodej drog. "Skutečně jsme jednali o tom, že by se stala Češkou, ale po zvážení všech pro a proti jsme tuto možnost zavrhli," uvedl Juck.

Nejvýznamnější změny občanství
atletdisciplínapředtímnyní
Saif Saíd Šahín3000 m přek.KeňaKatar
Wilson Kipketer800 mKeňaDánsko
Eunice BarberovásedmibojSierra LeoneFrancie
Merlene Otteyová100 mJamajkaSlovinsko
Fiona MayovádálkaVelká BritánieItálie
Dmitrij MarkovtyčBěloruskoAustrálie

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň