Hlavní obsah

František Veselý se těší, až v lize nastoupí vnuk

Karel FeltPrávo

V historických slávistických statistikách je označován jako František Veselý II., protože červenobílý dres oblékal už jeho otec ještě v poválečné éře. Sám se stal legendou, kterou nezastínil ani syn František Veselý III. V silvestrovském derby nastoupil pětašedesátiletý křídelní útočník František Veselý II. s kapitánskou páskou týmu nad padesát let. Na hřišti byl nejstarší, ale dvěma střelami ohrozil sparťanskou branku.

Článek

Vzpomenete si, pokolikáté jste nastoupil v silvestrovském derby?

Mám dojem, že po osmnácté, ale mohou se mýlit. Ta první jsem nehrál, protože jsem ještě kopal v Rakousku.

Silvestrovská derby nejsou jen o výsledcích...

Určitě ne, ale pořád to jsou souboje Slavie se Spartou, takže oba celky chtějí vyhrát. Rivalita je ale jen na trávníku. My jsme  prohráli, což nám náladu nezkazí. Vždycky se těším, na tahle setkání. Vidíme se kolikrát jen na Silvestra, takže popovídáme, popřejeme si do nového roku. Je to příjemné a určitě i užitečné, protože nás všechny spojuje fotbal.

V pětašedesáti proháníte o celé generace mladší soupeře, kde se ve vás ta síla bere?

Fotbal mám pořád rád a když je možnost, tak si zahraju. Sil ale ubývá, rok od roku jich je méně. Cítím to na sobě. Míč zvládám, ale rychlost není taková, jaká bývala.

Udržujete si kondici?

Snažím se v rámci možností. Už to také není ono.

Končí rok 2008, co vám v něm udělalo největší radost?

Zažil jsem pár soukromých radostí, ale co se týká těch fotbalových, pak jednoznačně titul Slavie a nový stadión v Edenu. Je nádherný. Byl jsem na Ajaxu, o němž se říká, že je nejhezčí v kontinentální Evropě. Eden je hezčí, není tak velikánský, ale je akorát na náš fotbal. Jsem rád, že jsme se nového stánku dočkali a daří se v něm.

Co byste přál Slavii a sobě do roku 2009?

Slavia má v lize příjemný náskok, takže bych jí přál, aby ho udržela a obhájila titul. Samozřejmě na podzim aby se dostala do Ligy mistrů. A sobě? Hlavně zdraví.

Je na obzoru nějaký František Veselý IV.?

Syn hrál za internacionály nad 35 let, jím zatím dynastie Františků Veselých ve Slavii skončila. Ale náš rod pokračuje. Oba vnuci hrají fotbal za Slavii. Daniel kope za dorost a Lukáš za žáky. Jsou talentovaní, ale záleží na nich, jak s talentem budou hospodařit. Věřím, že alespoň jeden z nich oblékne dres prvoligového áčka.

Reklama