Hlavní obsah

Kanonýr Agüero se postaral o to, že z Maradony bude dědeček

Karel FeltPrávo

Diego Maradona je stále uznávanou argentinskou fotbalovou modlou. Argentinskou reprezentaci by měl v roce 2010 dovést k titulu mistra světa a o rok později by ji měl vrátit na trůn i na jihoamerickém kontinentu, kde triumfovala naposledy v roce 1993. K jeho trumfům by měl patřit i Sergio Leonel Agüero del Castillo, dvacetiletý útočník Atlétika Madrid, který z fotbalové legendy v únoru udělá dědečka. Čeká totiž dítě s Maradonovou dcerou Gianninou.

Článek

Právě tento mladík předloni zmařil zlatý český sen ve finále mistrovství světa dvacetiletých. Bylo to jeho druhé prvenství na MS této věkové kategorie, ale v roce 2005 byl ve stínu o rok staršího Lionela Messiho, velkého rivala i přítele. „Nežárlím na něj, náš vztah je pohodový. Na trávníku si vyhovíme a mimo něj si rozumíme. Soupeři jsme jen, když moje Atlétiko hraje s jeho Barcelonou,“ odmítl Agüero údajnou vzájemnou nevraživost.

V roce 2007 už sbíral významná ocenění. Byl vyhlášen Mladým hráčem roku FIFA, fotbalový odborný časopis Tuttosport jej pasoval na Zlatého hocha roku a na MS do 20 let získal jak Zlatý míč pro nejlepšího hráče, tak i Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce.

Jeho kariéra má strmě stoupající dráhu. Loni pomohl Atlétiku osmnácti trefami do Ligy mistrů, Argentině pak ke zlaté medaili na OH v Pekingu. Po boku Messiho a před zraky Maradony. „Olympijského zlata si velmi vážím, protože to je medaile, kterou získáte třeba jen jednou v životě,“ řekl po vítězném finále.

S instinktem zabijáka

Dres Atlétika obléká od roku 2006. V útoku řádí společně s Uruguaycem Diegem Forlánem a za zády má krajana Maxiho Rodrígueze. Loni na podzim Agüero nastřílel v Primera División devět branek a další tři přidal v Lize mistrů. „Je to jeden z nejlepších útočníků, jaké jsem kdy viděl. Rychlý, technicky vynikající, se zabijáckým instinktem v šestnáctce,“ charakterizoval ho stručně jeho spoluhráč Tomáš Ujfaluši. Atlétiko také bez problémů postoupilo do osmifinále Ligy mistrů a ve španělské nejvyšší soutěži je po 16. kole třetí za Barcelonou a Sevillou.

Jen 172 cm vysoký Agüero začínal s fotbalem v rodném Quilmes, tam si jej všiml jeden z vyhledavačů talentů slavného klubu Independiente. V jeho dresu se stal nejmladším fotbalistou, který kdy nastoupil v nejvyšší argentinské soutěži: bylo mu patnáct let, jeden měsíc a tři dny. To byl první z Maradonových rekordů, které překonal. Za argentinskou reprezentaci už nastoupil ve čtrnácti zápasech a dal pět branek. Z toho tři v kvalifikaci o postup na MS 2010.

Další cíl: zlato z MS

Pod Maradonovým vedením měl hrát při jeho trenérském debutu u reprezentace loni v listopadu ve Skotsku. Místo toho však odletěl do Buenos Aires za Gianninou, která byla náhle převezena do nemocnice. Naštěstí vše dopadlo dobře. „Náš čas s Maradonou přijde. Oba si přejeme, abychom společně oslavili narození zdravého dítěte, pak postup na mistrovství světa a na něm zlatý triumf. Mám stejnou ctižádost jako on a věřím, že těch trofejí získám ještě víc,“ řekl Agüero po návratu do Španělska. Podle otce své přítelkyně k tomu má všechny předpoklady.

Reklama

Související témata: