Hlavní obsah

Zimní Tipsport liga nabízí česko-slovenské soupeření

PRAHA

Rekordní počet 24 účastníků v šesti základních skupinách nabízí zimní fotbalová Tipsport liga. Představí se v ní 17 prvoligových mužstev z České republiky i Slovenska, takže se turnaj stal největším podnikem svého typu ve střední Evropě.

Článek

Praha, Jablonec, Liberec, Děčín, Brno, Bratislava a Žilina - to jsou města, ve kterých proběhne 12. ročník fotbalové Tipsport ligy. Tři zápasy budou k vidění v přímém přenosu na ČT, vítěz turnaje získá prémii 300 000 korun, poražený finalista 100 000, tým na 3. místě 50 000 a mužstvo na 4. místě 30 000 korun.

„Dokážu si představit finále Slavia - Žilina, to by bylo ideální vyvrcholení turnaje,“ vysnil si Lubomír Ježek, ředitel oddělení PR Tipsportu, opakování duelu z Poháru UEFA a předtím také z kvalifikace Ligy mistrů.

Česko-slovenské soupeření bude předehrou vzájemného dubnového duelu v kvalifikaci mistrovství světa. „Podobné mezinárodní měření sil je prospěšné jak pro slovenské, tak pro české kluby,“ poukazuje ředitel turnaje Jiří Křenek.

Trenéři zúčastněných mužstev vítají turnaj jako možnost otestovat celý kádr hráčů, s nímž vstoupili do zimní přípravy. Zároveň však chtějí i vyhrávat. „Zimní zápasy mohou být pro kouče ošidné. Dobře si pamatuji, jak jsme ve Zlíně první tři utkání prohráli - a už mě chtěli odvolávat,“ usmívá se Pavel Hoftych, kouč Bohemians 1905. Právě příznivci klokanů navštěvují i přípravné zápasy svého celku ve velkém počtu.

„Dvoufázové tréninky kvůli zápasům nepřerušíme, jde přece jenom o přípravu. Turnaj ale bereme vážně, navíc mladí hráči budou mít možnost zahrát si proti takovým soupeřům, jako je Slavia,“ říká plzeňský trenér Pavel Vrba.

Honičku budou mít slávisté. Přípravu začnou pátečními testy, hned v sobotu je čekají v Edenu duely s Bohemians 1905 a Příbramí, v neděli s Plzní a po oba dny budou paralelně hrát také halový Fortuna Víkend šampionů... „Uvidíme, nasadit budeme muset asi také hráče z béčka a nejlepší dorostence,“ avizuje Petr Doležal, generální ředitel Slavie.

Účastníci turnaje
Skupina A (Praha): Slavia, Plzeň, Příbram, Bohemians 1905.
Skupina B (Jablonec, Liberec): Jablonec, Liberec, Žižkov, Dukla.
Skupina C (Děčín): Teplice, Kladno, Most, Ústí nad Labem.
Skupina D (Brno): Brno, Olomouc, Zlín, Dubnica.
Skupina E (Bratislava): Petržalka, Nitra, Inter Bratislava, Slovácko.
Skupina F (Žilina): Žilina, Ružomberok, Banská Bystrica, Vítkovice.

Reklama