Hlavní obsah

Na Cristiana Ronalda čeká další ocenění, může se stát fotbalistou roku

Další individuální trofej může do své sbírky přidat fotbalista Cristiano Ronaldo. V curyšské opeře budou v pondělí večer slavnostně vyhlášeny výsledky ankety světové federace FIFA o fotbalistu roku. Dalšími nominovanými jsou Argentinec Lionel Messi z Barcelony, španělský kanonýr Fernando Torres z Liverpoolu, jeho krajan Xavi opět z Barcelony, pětici vyvolených pak doplňuje obhájce trofeje Brazilec Kaká z milánského AC.

Článek

Velkým překvapením by byl triumf někoho jiného než Cristiana Ronalda, portugalského reprezentanta ve službách Manchester United. Ronaldo se v uplynulé sezóně stal jednoznačně nejlepším střelcem Premier League, celkově se loni v dresu Rudých ďáblů trefil dvaačtyřicetkrát. Ronaldo prožil velmi úspěšnou sezónu, když s Manchesterem vyhrál Premier League, Ligu mistrů i mistrovství světa klubů. Stále teprve třiadvacetiletý krajní záložník se již pyšní Zlatým míčem za rok 2008 či Zlatou kopačkou a rád by do své sbírky přidal další trofej.

Kromě Ronalda se šance dávají i Lionelu Messimu z Barcelony. Jedenadvacetiletý Argentinec dokázal zopakovat triumf na olympijských hrách a na klubové úrovni pokračuje ve vynikajících výkonech, když je jedním ze základních stavebních kamenů katalánského celku. Mezi dalšími nominovanými pak jsou loňský držitel ocenění Brazilec Kaká, jemuž se však uplynulá sezóna nevydařila úplně podle představ, španělský snajpr Fernando Torres, jenž svým gólem rozhodl finále mistrovství Evropy 2008, a v neposlední řadě motor zlatého španělskégho celku Xavi.

Z Čechů byl nejvýše Nedvěd

Mezi ženami je horkou favoritkou loňská vítězka z Brazílie Marta. „Chtěla bych tuto anketu vyhrát ještě mnohokrát,“ nechala se slyšet Marta na oficiálních stránkách světové fotbalové federace.

O nejlepším fotbalistovi a fotbalistce roku v anketě FIFA rozhodují trenéři a kapitáni mužských a ženských reprezentačních celků. V nominaci pro rok 2008 bohužel není žádný český reprezentant. V minulých letech dosáhl nejvýše záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd, jenž v letech 2003 a 2004 obsadil čtvrtá místa.

Nominace fotbalisty roku v anketě FIFA 2008:
Kaká (Brazílie/AC Milán)
Xavi (Španělsko/FC Barcelona)
Fernando Torres (Španělsko/FC Liverpool)
Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Manchester United)
Lionel Messi (Argentina/FC Barcelona)

Reklama