Hlavní obsah

FIFA nechce trestat hráče protestující proti Floydovu úmrtí

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyzvala národní svazy, aby netrestaly hráče protestující proti úmrtí George Floyda. Šestačtyřicetiletý černoch minulé pondělí zemřel poté, co mu bělošský policista při zásahu několik minut klečel na krku.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

FIFA prohlášením reagovala na rozhodnutí německého svazu, jenž zahájil disciplinární řízení s několika hráči, kteří během víkendových zápasů bundesligy připomněli Floydovo úmrtí. Weston McKennie ze Schalke nastoupil s páskou s nápisem "Spravedlnost pro George", zatímco Jadon Sancho s Ašrafem Hakimím z Dortmundu měli podobné nápisy na tričku pod dresem. V pondělí se k protestujícím přidal Anthony Modeste z Kolína nad Rýnem, který gól proti Lipsku oslavil ukázáním bílé dlaně a hřbetu černé ruky.

V Maďarsku už disciplinární komise verdikt vynesla a udělila písemné napomenutí Tokmacovi Nguenovi z Ferencvárose, který po vstřelení gólu v nedělním utkání ukázal pod dresem na tričku nápis "Spravedlnost pro George Floyda". Norského křídelníka, jehož rodiče jsou z Jižního Súdánu, disciplinárka varovala, že v případě opakování dostane přísnější trest.

Podle pravidel jsou politické, osobní nebo náboženské vzkazy ve fotbale zakázány. FIFA například v minulosti uložila pokuty reprezentacím Anglie, Severního Irska, Skotska a Walesu za to, že hráči páskami s vlčími máky uctili památku válečných veteránů.

FIFA však od té doby tresty za podobné porušení pravidel zmírnila. "S ohledem na okolnosti případu George Floyda chápeme obavy a starosti mnoha fotbalistů. Pořadatelé soutěží musí hlídat dodržování pravidel, ale měli by použít zdravý rozum a vzít do úvahy všechny okolnosti," citovala prohlášení FIFA agentura AP.

Reklama

Související témata: