Hlavní obsah

Kladno se ve finále Tipsport ligy utká s Brnem

PRAHA

Prvními finalisty zimní Tipsport ligy se stali fotbalisté Kladna, kteří v sobotu vyřadili Viktorii Žižkov po výhře 4:2 na penalty. Po 90 minutách skončil zápas bezbrankovou remízou. Rozhodující penaltu proměnil kladenský kapitán Jan Procházka. Soupeřem čtrnáctého týmu ligové tabulky v nedělním finále bude Brno, které porazilo 3:0 Slovácko.

Článek

Žižkovská obrana měla v první půli velké problémy s presinkem kladenských útočníků a také s kolmými pasy, po kterých se do dvou velkých šancí dostal Mašanský, ale v koncovce selhal.

Smůla provázela Mašanského i po změně stran, když musel být v 65. minutě odnesen ze hřiště na nosítkách a s poraněným kolenem byl převezen do nemocnice. "Je to pro nás škoda. Dostával se do formy. Uvidíme, jak na tom bude po vyšetření," uvedl po zápase trenér Kladna Martin Hřídel.

Hru Žižkova rozhýbala až střídání v útoku, kam přišli Naumov se Švancarou. Nejprve Naumov zblízka hlavičkoval mimo, poté Švancara patičkou uvolnil Vaculíka, jehož střelu jeden z kladenských obránců vykopl z brankové čáry. Když v závěru kladenský Zachariáš neuspěl se střelou z úhlu, došel zápas do penaltového rozstřelu.

Ščasného mrzely nevyužité šance

V něm hned v první sérii neuspěl žižkovský Zenge, poté mířili mimo i kladenský Szabo a na druhé straně Sabou. V poslední sérii Procházka zachoval klid a posunul Kladno do finále.

"Chtěli jsme rozhodnout ještě před penaltami, nakonec to vyšlo alespoň takto," uvedl Hřídel, kterého výkon týmu potěšil. "Bylo to kvalitní utkání. Podali jsem dobrý výkon hlavně v první půli. Po vystřídání se do hry dostala Viktorka a druhá půle patřila jí," zhodnotil zápas.

Žižkovského trenéra Zdeňka Ščasného mrzely nevyužité šance. "Chtěli jsme postoupit. Škoda. V neděli nás čeká jen zápas o třetí místo," uvedl. Hráči prý kopali penalty v jiném pořadí, než sám určil. "Rozhodli o tom asi až ve středovém kruhu. Kučera, který měl jít první, se opozdil, a tak šel kopat Zenge, který neproměnil," řekl Ščasný.

Brno jasně porazilo Slovácko

Ve finále zimního turnaje Tipsport liga vyzvou Kladno fotbalisté Brna. Ti v sobotním druhém semifinále porazili Slovácko jasně 3:0. O úvodní dvě branky se postarali stopeři Trousil s Živným, výhru pak potvrdila zimní posila do útoku Pospěch. Slovácko v neděli čeká jen souboj o 3. místo s Viktorií Žižkov.

První poločas přinesl bojovný fotbal bez minima šancí, ale v jeho závěru se po závaru před brankou Slovácka dostal k míči brněnský kapitán Trousil a v leže doklepl míč zblízka do sítě. Vedení Brno uklidnilo a po změně stran již zápas kontrolovalo. Navíc v 67. minutě se po přímém kopu prosadil i druhý stoper Živný.

Opory se dostaly postupně do hry

Do hry se postupně dostaly brněnské opory Polách, Heinz či posila Pospěch, který se zapsal mezi střelce, když tečí zužitkoval centr Šurala a stanovil konečné skóre.

"Rozhodly kvalita a zkušenost Brna," uvedl na pozápasové tiskové konferenci trenér Slovácka Josef Mazura, kterého mrzelo, že jeho svěřenci si nepohlídali dvě standardní situace Brna. "Dva góly padly ze standardek, což jsme si měli pohlídat. Pak už Brno hru skvěle kontrolovalo," dodal.

Podle trenéra Brna Miroslava Beránka rozhodl první gól zápasu. "První půlka byla vyrovnaná, ale nakonec se nám podařilo dát šťastnou branku. Po změně stran už nám výsledek nahrával a dovedli jsme to do vítězného konce," řekl Beránek, který v nedělním finále hodlá využít i fotbalisty, kteří dnes nedostali šanci. "Máme tu devatenáct hráčů a všichni si zahrají," dodal.

Semifinále zimní fotbalové Tipsport ligy:
Viktoria Žižkov - SK Kladno 0:0, na pen. 2:4
Pokutové kopy proměnili: Kučera, Stracený - Šisler, Zoubele, Drsek, Procházka. Neproměnili: Zenge, Sabou - Szabo. Rozhodčí: Jílek - Urban, Jech. Diváci: 150.
Žižkov: Bartalský - Kučera, Hruška, Pilař, Koukal (46. Zenge) - Stracený, Corea, Sabou, Vaculík (77. Novotný) - Vozábal (46. Naumov) - Kalod (62. Švancara). Trenér: Ščasný.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Beneš, Drsek, Procházka - Bartek (79. Šisler), Dubský (54. Hlava), Szabo, Zoubele - Mašanský (65. Cigánek, 83. Holub), Zachariáš. Trenér: Hřídel.
1. FC Brno - FC Slovácko 3:0 (1:0)
Branky: 39. Trousil, 67. Živný, 74. Pospěch. Rozhodčí: Jech - Urban, Jílek. Diváci: 90.
Brno: Bureš - Švejnoha, Trousil (46. Dvorník), Živný, Okleštěk - Smutný, Jílek (82. Schneider), Kalivoda (46. Polách), Hanák (73. Heinz) - Došek (46. Šural), Borák (63. Pospěch). Trenér: Beránek.
Slovácko: Kovář - Čtvrtníček, Šimáček, Němčický, Přílučík - Reinberk (64. Fujerik), Kordula, Stýskala, Kazár (72. Cleber) - Matůš, Sládek (64. Chmelíček). Trenér: Mazura.

Reklama

Související témata: