Hlavní obsah

Spartu dostala do finále v Hongkongu Blažkova penalta

HONGKONG

Až desátá série penaltového rozstřelu rozhodla o postupu fotbalistů Sparty Praha do finále Novoročního turnaje v Hongkongu. Semifinálový duel proti korejskému mistru Suwon BlueWings skončil bez branek, a tak rozhodly penalty, v nichž pražský celek poslal do čtvrtečního finále přesnou střelou brankář Jaromír Blažek. Sparťané mohou navázat na vítězství, které v turnaji zaznamenali v roce 1990 jejich předchůdci a v roce 2000 česká reprezentace.

Foto: ČTK

Jaromír Blažek

Článek

Před deseti tisícovkami fanoušků na moderním stadionu se hrál vyrovnaný zápas. Sparťané měli mírně navrch před přestávkou, soupeři patřil druhý poločas, těsně před koncem byl jeden z korejských hráčů vyloučen. "Jsem spokojen s přístupem hráčů, zvolili jsme náročný způsob hry s presinkem, ale přes únavu z tréninku se s tím dokázali kluci vyrovnat," uvedl trenér Jozef Chovanec v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Výsledek v přípravě pro něj prý není prvořadý, ale postup ho potěšil. "Pro hráče je vždy lepší, když během přípravy získají nějaký dílčí úspěch. Ale na našich plánech to nic nemění - i v dalších dnech budeme stále tvrdě trénovat," vysvětlil kouč, podle kterého byl jeho tým blíže vstřelení gólu v základní hrací době. "Šance jsme rozhodně měli, k vítězství jsme měli stále blíže," mínil Chovanec.

V penaltovém rozstřelu se jako první netrefil v třetí sérii sparťan Žofčák, ale brzy ho napodobil jeden ze soupeřů a hráči na obou stranách proměňovali až do desáté série. Jako jediný se tak ke střelbě nedostal stoper Tomáš Řepka, místo kterého dramatickou koncovku vyřešil sparťanský gólman Blažek.

V Hongkongu odpoledními zápasy místního času započaly oslavy nového lunárního roku, který připadá právě na dnešek. "Teď jsme dorazili do hotelu a cestou zpět už bylo znát, že oslavy co nevidět vypuknou," svěřil se letenský hlavní trenér.

Sparta bude hrát finále proti výběru Jižní Číny, jenž dnes vyřadil po remíze 1:1 a následném rozstřelu domácí výběr Hongkongu, který tak neobhájí loňské prvenství.

Novoroční turnaj fotbalistů v Hongkongu - semifinále:
Sparta Praha - Suwon BlueWings 0:0, pen. 9:8
Penalty Sparty proměnili: Matušovič, Berger, Kucka, Hušek, Kušnír, Wilfried, Jeslínek, Pamič, Blažek. Penalty Sparty neproměnili: Žofčák. Diváci: 10.000.
Sestava Sparty: Blažek - Kušnír, Hubník (69. Žofčák), Řepka, Pamič - Kucka, Kladrubský (59. Hušek), Berger - Kulič (59. Jeslínek), Zeman (74. Matušovič) - Holenda (64. Wilfried). Trenér: Chovanec.
Ligový výběr Hongkongu - Výběr Jižní Číny 1:1, pen. 4:5
Další program turnaje:
Čtvrtek 29. ledna:
11:15 o 3. místo: Ligový výběr Hongkongu - Suwon BlueWings,
13:30 finále: Výběr Jižní Číny - Sparta Praha.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín