Hlavní obsah

Blatter: Společné kandidatury na fotbalové MS nebudou mít šanci

ASUNCIÓN/TOKIO

Prezident fotbalové federace FIFA Sepp Blatter prakticky vyloučil, že by se na pořádání mistrovství světa v letech 2018 a 2022 mohly těšit společné kandidatury dvou a více zemí. Přednost podle něj dostanou snahy vždy jednotlivých států.

Článek

"Pokud budeme mít tři nebo čtyři kandidatury z jedné země, budou mít naši prioritu. V tom případě kandidatury dvou zemí automaticky odpadnou," řekl Blatter na tiskové konferenci v paraguayském Asunciónu.

Rozesmutněl tak především společné snahy Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem, které se hodlají o šampionáty ucházet. Minimálně Belgičané však neskládají zbraně. "Rozhodnou členové výkonného výboru FIFA. Blatter už měl mnoho prohlášení a bude jich mít ještě více. Zůstáváme v klidu a věříme své společné kandidatuře," uvedl šéf belgické sekce Alain Courtois.

Dnes potvrdili zájem pořádat šampionát zástupci japonského fotbalu, kteří ho v roce 2002 organizovali spolu s Koreou. Na adresu FIFA zaslali tři dny před uzávěrkou přihlášku a zařadili se do početného zástupu uchazečů.

"Naše šance na zvolení výrazně ovlivní případný úspěch Tokia v olympijské kandidatuře na rok 2016. Pokud nevyhraje, bude pro nás téměř nemožné uspořádat MS," uvedl šéf svazu Motoaki Inukai. V rámci olympijské přihlášky se totiž počítá s výstavbou stadionu pro 120.000 diváků, který by pak splňoval i kritéria FIFA.

V pondělí odkryje své plány i fotbalový svaz USA, jenž má rovněž v úmyslu podat přihlášku.

Do boje o mistrovství světa se už přihlásily Anglie, Katar, Rusko, Indonésie a Španělsko společně s Portugalskem. Očekává se ještě zájem Austrálie, Číny a Mexika. FIFA o pořadatelích MS 2018 a 2022 rozhodne v prosinci příštího roku.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články