Hlavní obsah

Česká liga, nebo zahraničí? To je největší dilema fotbalových talentů

PRAHA

Zůstat doma, nebo se vydat na zkušenou do zahraničí? Tuto otázku si klade čím dál tím více mladých fotbalistů, o které projevují eminentní zájem vyspělé evropské kluby. Vábení miliónů fotbaloví teenageři jen těžko odolávají a české kluby jakbysmet. Často však naděje českého fotbalu po přestupu do zahraničí třeba rok i dva vysedávají na tribuně nebo hrají za béčko a jejich růst tak pochopitelně stagnuje.

Článek

Své zahraniční angažmá si jinak určitě představovali stříbrní medailisté z mistrovství světa dvacetiletých v Kanadě 2007 Ondřej Mazuch, Jan Šimůnek, Luboš Kalouda či Tomáš Pekhart. Kapitán reprezentačního výběru v Kanadě Jan Šimůnek přestoupil po šampionátu ze Sparty do bundesligového Wolfsburgu a přes nadějný začátek svého angažmá nyní již půl roku vysedává na lavičce nebo v hledišti.

Obdobně je na tom po necelém roce Luboš Kalouda v CSKA Moskva. V ruském klubu se nedokázal probojovat do základní sestavy a jeho starty by se daly spočítat na prstech jedné ruky... V dresu ruského klubu se představil poprvé až po pěti měsících po svém příchodu, ale premiéra to nebyla vydařená. Na hřišti totiž vydržel pouze devatenáct minut, pak musel vystřídat kvůli zranění třísla, které jeho šanci na stabilní herní vytížení ještě více snížilo.

Neprosadili se ani Hable s Mazuchem

V trochu jiné situaci se ocitl bývalý hráč Brna Ondřej Mazuch. Do italské Fiorentiny totiž přestoupil ještě před turnajem v Kanadě, ale ani jemu reprezentační úspěch do sestavy nepomohl. Ještě nedávno ve Fiorentině působil i Mazuchův vrstevník Jan Hable, jenž se také nedokázal prosadit a ani jednou neokusil italskou nejvyšší soutěž. Na začátku ledna přišlo pro Hableho vysvobození v podobě hostování v ostravském Baníku, přičemž součástí smlouvy je i následná opce.

„Pokud tito mladí hráči nehrají, zřejmě pro ně přestup v tu chvíli nebyl dobrou volbou. Víc by jim prospělo, kdyby se vyhráli doma a získali další zkušenosti. Pro celý český fotbal je velká škoda, že nehrají Honza Šimůnek, Ondřej Mazuch nebo Luboš Kalouda,“ řekl trenér seniorské reprezentace Petr Rada.

Dobrou cestu zvolil Čech

Abychom nebyli tak negativní, můžeme najít i několik vydařených angažmá. Nejzářnějším příkladem je bezesporu česká reprezentační gólmanská jednička Petr Čech. „Z Blšan šel nejprve do Sparty, kde byl předpoklad, že bude chytat. Potom následoval střední francouzský klub, kde bylo podmínkou, že bude chytat, pokud na to bude mít, ale o tom jsme nepochybovali. A pak přišla Chelsea jako vrchol. To byla správná cesta,“ nechal se slyšet hráčský agent Pavel Zíka ze společnosti Sport Invest.

Podobný směr nabrala i kariéra Tomáše Rosického. Fotbalově vyrůstal v pražské Spartě, kde také poprvé nakoukl do Gambrinus ligy i do prestižní Ligy mistrů. Následoval přestup do bundesligového Dortmundu a v roce 2006 se Rosický stěhoval do Anglie, kde oblékl dres slavného londýnského Arsenalu.

Jediným hráčem ze stříbrné dvacítky, který se dokázal natrvalo prosadit v zahraničním klubu, zůstává i po roce a půl Martin Fenin. V dresu Eintrachtu Frankfurt se trefil desetkrát ve 31 zápasech a osm startů si připsal i v seniorském reprezentačním výběru. „Martin šel správnou cestou. Frankfurt ho chtěl, dal mu prostor a on svou šanci využil,“ poznamenal Rada.

V lize se dále zlepšují Suchý a spol.

Třetí a poslední možností je setrvání v české lize. Touto cestou se vydali slávisté Marek Suchý s Petrem Jandou, brněnský Marek Střeštík nebo nyní již mladoboleslavský Ondřej Kúdela. „Suchý hraje ve Slavii pravidelně a výkonnostně roste. Daří se i Jandovi, jehož sice přibrzdilo zranění, ale znovu se vrací,“ všiml si trenér dvacítky a jedenadvacítky Jakub Dovalil.

Posledním velkým přestupem nadějného fotbalisty je odchod Tomáše Necida ze Slavie do ruského CSKA Moskva, kde se potká s již zmiňovaným Lubošem Kaloudou. Devatenáctiletý útočník, který již nakoukl do seniorské reprezentace a hned při svém debutu zaznamanel gólovou trefu, věří, že se v nabitém kádru dokáže prosadit. Zda-li se mu to podaří, ukáže až čas.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň