Hlavní obsah

Strahovské sídlo postavíme za milióny, jež se válí na zemi, směje se Vacek

PRAHA

Žádné fanfarónství. A už vůbec ne pomník, který by si chtěla současná fotbalová generalita na Strahově postavit, což je také jeden z názorů provázející chystanou výstavbu víceúčelového objektu a tréninkového střediska mládeže na větrné hoře nad Prahou.

Článek

„Ale vždyť my do toho vrazíme jen nějakých patnáct miliónů, které mnohonásobně zhodnotíme. A to jen proto, že nejsme líní zvednout další desítky miliónů, jež se válí na zemi,“ hájí projekt fotbalový ministr financí Jaroslav Vacek.

I fotbal se topí ve finanční krizi. Dokonce už seškrtal rozpočet na letošní rok o třicet miliónů, takže k mání jich bude jen 230! Myšlenky na výstavbu strahovského centra, s níž mimochodem přišel už před deseti lety tehdejší fotbalový boss František Chvalovský, se však přesto nevzdal a nevzdá.

Víceúčelová budova, kde bude sídlit fotbalový sekretariát a kam by se měla přestěhovat i marketinková společnost STES, restaurace, ubytovna, vyhřívaný trávník na stadiónu Přátelství, vedle hřiště s umělým povrchem - to všechno zahrnuje projekt, který spolkne nějakých 127 miliónů korun. V době, kdy by měl i fotbal šetřit. V místech, které navíc přímo sousedí se současným sídlem sekretariátu.

Celkem 87,5 miliónu od FIFA a UEFA

„Jenže my jsme na Strahově v nájmu, který pochopitelně ČSTV platíme. Nová budova bude naše,“ argumentuje předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý. „FIFA a UEFA podobnou filosofii razí a podporuje ji ve všech zemích světa. V mnohých asijských státech bývalého Sovětského svazu, stejně jako v zemích třetího světa podobná sídla vyrostla. A jen pro zajímavost - Maďaři ho budou otvírat v květnu,“ doplňuje generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

„A to jsou právě ty desítky miliónů, jež se povalují na zemí a pro které nesmíme být líní se sehnout. Nikdy v minulosti se nepodařilo získat na grantech tolik peněz, jako v posledních dvou letech. Od UEFA jsme dostali sedmdesát miliónů korun, od FIFA máme slíbeno dalších sedmnáct a půl miliónu. Samozřejmě že musíme přidat i nějaké naše peníze. Patnáct miliónů to spraví,“ vysvětluje svůj úvodní bonmot místopředseda Vacek.

Lepší je peníze zhodnotit 

I tak ale paradox - na straně jedné škrty v rozpočtu a snaha šetřit, na straně druhé se patnáct miliónů najde. „Máme na účtech deponováno sedmdesát miliónů za prodej baráku na Kozím náměstí, na něž by se nemělo sáhnout. Lepší peníze zhodnotit v nemovitosti, než je prožrat,“ tvrdí finančník Vacek, jenž si o ekonomickém nazírání většiny svých kolegů na současnou situaci nedělá iluze. „A měl bych? Pětadevadesát procent našich fotbalových funkcionářů nevidí ani vchod do tunelu, natož aby viděli světlo na jeho konci!“

Projekt nového strahovského centra je sice teprve ve stadiu zrodu, ale už v listopadu 2010 by měl být podle plánů současné strahovské generality dokončen a otevřen. Sedmdesát miliónů od UEFA už k mání je, avizovaná únorová návštěva prvního muže světového fotbalu Seppa Blattera bude vhodnou příležitostí, jak si říci o dalších 17,5 miliónu od FIFA. A jednání s vládou o příspěvku státu probíhají.

Pozemek za symbolickou korunu

„Teď čekáme na územní rozhodnutí, pak přijde na řadu řízení kolem stavebního rozhodnutí,“ popisuje jednotlivé kroky sekretář svazu Rudolf Řepka a dodává, že stavební pozemek by měl fotbal dostat od ČSTV do dlouhodobého pronájmu za symbolickou jednu korunu.

Pochopitelně, nad projektem se vznáší ještě jedna můra - červnová valná hromada ČMFS. „Ať dopadne jakkoli, měli by být i naši případní nástupci prozíraví a v projektu pokračovat. Vždyť patnáct miliónů z účtů fotbalu se ve strahovském centru zhodnotí mnohonásobně,“ připomíná Vacek.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín