Hlavní obsah

Platini chce omezit výdaje klubů na platy a přestupy fotbalistů

BRUSEL

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini vidí jako nezbytné zavedení stropů na výdaje na nákup fotbalistů a jejich platy. Pokud k tomu kluby nesáhnou, mohl by se podle něj fotbal ocitnou v nejhorší finanční krizi za posledních bezmála osmdesát let.

Článek

"Zabýváme se myšlenkou omezení výdajů na platy i přestupy, které bude určeno zatím nerozhodnutým procentem z příjmů," uvedl ve středu Platini v projevu na půdě Evropského parlamentu.

Podle informací agentury Reuters by se strop měl pohybovat mezi 46 a 63 procenty příjmů od sponzorů a z prodeje vstupenek, televizních práv a klubových suvenýrů. Nebral by se ohled na případné finanční injekce od majitelů klubu.

Proti platovým stropům se nedávno postavila Asociace evropských klubů, která sdružuje 137 klubů včetně Manchesteru United a Realu Madrid. Myšlenku celoevropské regulace fotbalového trhu odmítla i anglická Premier League.

Podle Platiniho se však ukázalo, že ruka trhu na zdravé fungování fotbalového prostředí nestačí. "Ve fotbale stejně jako v ekonomice není trh schopen napravovat své vlastní chyby. Nebyl jsem to já, kdo to řekl, ale Barack Obama," vypůjčil si někdejší slavný francouzský fotbalista myšlenku od nového amerického prezidenta.

Dobrá inspirace v zámoří

Právě pravidla, která platí v zámořských profesionálních soutěžích, bere Platini jako dobrou inspiraci. "Naši američtí přátelé už desítky let vědí, že sportovní soutěže jsou atraktivní, jen když jsou vyvážené a žádný tým nevlastní rozhodující zbraň," poznamenal.

Vedle astronomických platů špičkových fotbalistů ho v poslední době rozladilo i jednání Manchesteru City, který nabídl AC Milán za Brazilce Kaká rekordní sumu 110 milionů eur. "Je morálně přijatelné nabídnout takové peníze za jediného hráče?" pozastavil se nad jednáním arabských šejků, kteří anglický klub vlastní.

Jakákoli nová pravidla by se vztahovala jen na týmy, které hrají Ligu mistrů nebo Pohár UEFA. "Myslím, že je smysluplné, že UEFA může nezávisle rozhodnout, za jakých podmínek mohou kluby hrát v soutěžích, které organizuje. Určitě to nebude žádný diktát," řekl Platini. Bohaté evropské kluby však vesměs v evropských pohárových soutěžích hrají, takže by se musely podřídit.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice